
Ik zal niet snel vergeten hoe verbaasd ik was toen we, op advies van onze vriendin SarahKate, enkele jaren terug sausage rolls bestelden bij een bakker in Australië. SarahKate had ons verteld dat het een van haar favoriete lunchitems was, typisch Australisch en dat we het zeker moesten proeven. Op basis van puur de naam hadden we natuurlijk beter moeten weten, maar toch keek ik raar op toen bleek dat we gewoon een (typisch Nederlands?) saucijzenbroodje kregen. Niet zo gek natuurlijk in een land dat voornamelijk bestaat uit Europese immigranten.
Desalniettemin bleek al snel dat de Australiërs een stuk avontuurlijker zijn qua de vulling van hun sausage rolls. Het gehakt wordt met allerlei soorten ingrediënten op smaak gebracht. Voor het vieren van Australia Day vorige week met onze Australische gasten maakte ik dus mini sausage rolls als middag snackje met twee verschillende vullingen. Ze waren in no-time op! Het recept voor de tweede vulling komt later deze week online.
Australische sausage rolls; mini saucijzenbroodjes met een vulling van Feta en Salie
Voor ongeveer 16 mini saucijzenbroodjes
Ingrediënten:
– 1 rol vers bladerdeeg
– 250 gram saucijzenvlees (het binnenste van een verse worst)
– 1/2 ui, gesnipperd
– 1 teentje knoflook, gesnipperd
– klein bosje versie salie, ongeveer 15 blaadjes (8 gram), fijngehakt
– 1 theelepel gedroogde chili vlokken ( of poeder)
– 1/2 theelepel oregano
– 100 gram feta, verkruimeld
– 1 ei, geklutst
Extra nodig: oven bakplaat bekleed met bakpapier
Bereidingswijze:
1. Fruit de ui met de knoflook even aan in een koekenpan en laat afkoelen.
2. Meng in een kom het saucijzenvlees met de knoflook, ui, verse salie, chilivlokken, oregano en feta. Meng alles goed door elkaar met de hand en laat even rusten in de koelkast.
3. Snijd het verse bladerdeeg in de lengte doormidden. Verdeel nu het saucijzenvlees in twee stukken en rol er een lange worst van.
4. Verdeel het saucijzenvlees over het midden van het bladerdeeg en vouw dicht. Druk de randen goed dicht met een vorkje.
5. Besmeer de bovenkant van dit (nu extra grote saucijzenbroodje) met het geklutste ei en maak klein inkepingen aan de bovenkant met een mesje.
6. Snijd de lange rol in kleine stukjes en bak 25 minuten in de oven op 200°C.
Serveer warm of warm ze weer even op voor het serveren. Ook geschikt om onafgebakken in te vriezen.
Bron: Delicious Magazine UK
Afdrukken
Mini sausage rolls; oftewel de Australische versie van saucijzenbroodjes met feta en salie
Omschrijving
Voor 16 kleine saucijzenbroodjes
Ingrediënten
- 1 rol vers bladerdeeg
- 250 gram saucijzenvlees (het binnenste van een verse worst)
- 1/2 ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, gesnipperd
- klein bosje versie salie, ongeveer 15 blaadjes (8 gram), fijngehakt
- 1 theelepel gedroogde chili vlokken ( of poeder)
- 1/2 theelepel oregano
- 100 gram feta, verkruimeld
- 1 ei, geklutst
Extra nodig: oven bakplaat bekleed met bakpapier
Bereidingswijze
1. Fruit de ui met de knoflook even aan in een koekenpan en laat afkoelen.
2. Meng in een kom het saucijzenvlees met de knoflook, ui, verse salie, chilivlokken, oregano en feta. Meng alles goed door elkaar met de hand en laat even rusten in de koelkast.
3. Snijd het verse bladerdeeg in de lengte doormidden. Verdeel nu het saucijzenvlees in twee stukken en rol er een lange worst van.
4. Verdeel het saucijzenvlees over het midden van het bladerdeeg en vouw dicht. Druk de randen goed dicht met een vorkje.
5. Besmeer de bovenkant van dit (nu extra grote saucijzenbroodje) met het geklutste ei en maak klein inkepingen aan de bovenkant met een mesje.
6. Snijd de lange rol in kleine stukjes en bak 25 minuten in de oven op 200°C.
Serveer warm of warm ze weer even op voor het serveren. Ook geschikt om onafgebakken in te vriezen.

Geef als eerste een reactie