
Lekkere, verse worstjes even aanbakken in de pan of grillen op de BBQ. In diezelfde pan spekjes bakken met fijngehakte groenten en laten sudderen met bonen, tomatenblokjes en smaakmakers. Et voila; een simpele cassoulet die echt een feestje is om te serveren. En op te eten natuurlijk 😉
Mocht je je afvragen of ik nog steeds (wannabe) foodblogger ben omdat er al maanden vooral blogs over ons leven op Curaçao op deze website verschijnen in plaats van recepten… Ja dus! Ik heb dan ook ontzettend veel (voor mij) nieuwe gerechten gemaakt de laatste tijd. Ik ben alleen ook al een tijdje aan het twijfelen over wat ik nou precies wel of niet nog wil met alle recepten die ik ontwikkel. Het antwoord daarop zal nog wel even op zich laten wachten. Maar een recept waarvan je beide keren dat je het maakt “mmmhh, mmmhh, mmmhh” geluidjes maakt, mag natuurlijk niet ontbreken op mijn blog 😉 Deze simpele cassoulet met worst, spekjes en bonen is precies zo’n recept!
En nee deze simpele cassoulet met worstjes heeft niets te maken met de écht originele Franse stoofschotel uit de Languedoc. Maar hij is er zeker door geïnspireerd. En eigenlijk ook een beetje door de verse (lees: niet ingevroren) worstjes die ik vond bij de plaatselijke AH hier op Curaçao. Want #islandlife betekent vaak dat het vlees wat op het eiland te vinden is eerst bevroren is geweest. Een recept met worstjes moest het worden dus.
Simpele cassoulet met worstjes van de BBQ
De eerste keer maakte ik het recept ‘gewoon’ in een hapjespan op het fornuis en serveerde ik er zelfgemaakte kaas-uienkruiers bij. Dat was meteen al een hit. Gisteren had manlief echter zin om de BBQ aan te steken. Ik had nul zin om in de Paasdrukte nog naar de supermarkt te gaan en alle ingrediënten voor deze simpele cassoulet nog in huis. In plaats van kaas-uienkruiers maakte ik 2 knoflookbroodjes die op het laatst ook nog even op de BBQ erbij gingen. Ik kan niet anders zeggen dan dat het een feestmaal was. Simpel, maar zo ontzettend lekker. Het grill- en rooksmaakje wat je cadeau krijgt bij bereiding op de barbecue maakt hem nog net iets lekkerder dan op het fornuis.
Het is een eenpansgerecht wat – als je de juiste pan tot je beschikking hebt – ook prima op de camping of in je vakantieappartement te maken is. Heb je nog wat andere restjes vlees of groenten in de koelkast die op moeten? Bak ze gerust mee. Bij de cassoulet op de foto voegde ik nog wat stukjes groene paprika en restjes gegrilde kip toe. De twee hotdogs die we ook nog over hadden hebben de pan niet gehaald want die hebben we zo uit het vuistje opgegeten.
Ga jij deze simpele cassoulet met worst maken? Ik zou het superleuk vinden als je me dat laten weten via een reactie hieronder of een tag op social media @worstenbrood_en_wijn.
Afdrukken
Simpele cassoulet met worst, spekjes en bonen
- Genoeg voor: 2 -4 1x
Omschrijving
Hoofdgerecht voor 2 – 4 personen, afhankelijk van of je nog een voor- en/of nagerecht serveert. (eenvoudig te verdubbelen met extra worstjes)
Ingrediënten
- 4 worstjes/ saucijsjes
- 100 gram spekreepjes
- 1 ui, gesnipperd
- 1 selderijstengel, fijngesneden
- 1 wortel, geschild en in stukjes gesneden
- 2 knoflookteentjes, fijngehakt
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- verse tijm/peterselie, fijngehakt
- 75 ml witte wijn
- 1 blikje tomatenstukjes (uitlekgewicht 240 gram)
- 400 gram bonen uit blik, afgespoeld (ik gebruik graag een mix van bijvoorbeeld cannelinibonen en kidneybonen, op de foto waren het boterbonen en bruine bonen)
- 1 theelepel suiker
- 1 eetlepel rodewijnazijn
- peper & zout
Extra nodig: gietijzeren pan voor op de BBQ (zoiets bijvoorbeeld). Of een hapjespan of braadpan met deksel voor bereiden op het fornuis.
Bereidingswijze
Bereidingswijze voor op de (indirecte) BBQ:
zoals een BGE, grote Weber of Basterd
1. Verhit de BBQ indirect tot ongeveer 200 graden. Grill nu de worstjes indirect tot ze net gaar zijn en een licht grillstreepje hebben. Haal daarna van het rooster af en hou apart.
2. Giet een scheutje olie of boter in de gietijzeren pan en bak spekjes iets knapperig. Na een paar minuten mogen de ui, selderij, wortel en knoflook erbij. Bak alles nog een paar minuten tot de groenten iets zachter zijn.
3. Voeg nu de rest van de ingrediënten toe (paprikapoeder, verse kruiden, witte wijn, tomatenblokjes, bonen, suiker en rodewijnazijn). Schep alles goed door elkaar en leg de gegrilde worstjes terug in de pan.
4. Laat met de deksel erop (als je die hebt, want ik had die niet) op laag vuur nog ongeveer 15 minuten sudderen.
Bereidingswijze voor op het fornuis:
1. Verhit een scheutje olie of boter in de pan en bak de worstjes op middelhoog vuur even aan tot ze een mooi bruin kleurtje hebben. Ze hoeven niet helemaal gaar te zijn.
2. Haal de worstjes nu uit de pan en bak vervolgens de spekreepjes in dezelfde pan. Na een paar minuten mogen de ui, selderij, wortel en knoflook erbij. Bak alles nog een paar minuten tot de groenten iets zachter zijn.
3. Voeg nu de rest van de ingrediënten toe (paprikapoeder, verse kruiden, witte wijn, tomatenblokjes, bonen, suiker en rodewijnazijn). Schep alles goed door elkaar en leg de aangebakken worstjes terug in de pan.
4. Laat met de deksel erop op laag vuur ongeveer 25 minuten sudderen.
Notities
Er hoeft niet per se een bijgerecht bij cassoulet geserveerd te worden omdat het al een behoorlijk rijk gerecht is met de bonen. Maar een brood zoals een kaas-uienkruier past er perfect bij en je veegt er meteen de pan mee leeg. Of maak een simpel knoflookbroodje volgens dit recept.


Perfect recept.. echt heel erg lekker! Smakelijk en voedzaam. Met een knoflookbroodje erbij of een goed gemaakte aardappel-puree.. perfect gewoon, bedankt Ilona!
Dankjewel Inge! Superleuk om te lezen dat je zo enthousiast bent over dit recept.