Omschrijving
Hoofdgerecht voor 2 – 4 personen, afhankelijk van of je nog een voor- en/of nagerecht serveert. (eenvoudig te verdubbelen met extra worstjes)
Ingrediënten
- 4 worstjes/ saucijsjes
- 100 gram spekreepjes
- 1 ui, gesnipperd
- 1 selderijstengel, fijngesneden
- 1 wortel, geschild en in stukjes gesneden
- 2 knoflookteentjes, fijngehakt
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- verse tijm/peterselie, fijngehakt
- 75 ml witte wijn
- 1 blikje tomatenstukjes (uitlekgewicht 240 gram)
- 400 gram bonen uit blik, afgespoeld (ik gebruik graag een mix van bijvoorbeeld cannelinibonen en kidneybonen, op de foto waren het boterbonen en bruine bonen)
- 1 theelepel suiker
- 1 eetlepel rodewijnazijn
- peper & zout
Extra nodig: gietijzeren pan voor op de BBQ (zoiets bijvoorbeeld). Of een hapjespan of braadpan met deksel voor bereiden op het fornuis.
Bereidingswijze
Bereidingswijze voor op de (indirecte) BBQ:
zoals een BGE, grote Weber of Basterd
1. Verhit de BBQ indirect tot ongeveer 200 graden. Grill nu de worstjes indirect tot ze net gaar zijn en een licht grillstreepje hebben. Haal daarna van het rooster af en hou apart.
2. Giet een scheutje olie of boter in de gietijzeren pan en bak spekjes iets knapperig. Na een paar minuten mogen de ui, selderij, wortel en knoflook erbij. Bak alles nog een paar minuten tot de groenten iets zachter zijn.
3. Voeg nu de rest van de ingrediënten toe (paprikapoeder, verse kruiden, witte wijn, tomatenblokjes, bonen, suiker en rodewijnazijn). Schep alles goed door elkaar en leg de gegrilde worstjes terug in de pan.
4. Laat met de deksel erop (als je die hebt, want ik had die niet) op laag vuur nog ongeveer 15 minuten sudderen.
Bereidingswijze voor op het fornuis:
1. Verhit een scheutje olie of boter in de pan en bak de worstjes op middelhoog vuur even aan tot ze een mooi bruin kleurtje hebben. Ze hoeven niet helemaal gaar te zijn.
2. Haal de worstjes nu uit de pan en bak vervolgens de spekreepjes in dezelfde pan. Na een paar minuten mogen de ui, selderij, wortel en knoflook erbij. Bak alles nog een paar minuten tot de groenten iets zachter zijn.
3. Voeg nu de rest van de ingrediënten toe (paprikapoeder, verse kruiden, witte wijn, tomatenblokjes, bonen, suiker en rodewijnazijn). Schep alles goed door elkaar en leg de aangebakken worstjes terug in de pan.
4. Laat met de deksel erop op laag vuur ongeveer 25 minuten sudderen.
Notities
Er hoeft niet per se een bijgerecht bij cassoulet geserveerd te worden omdat het al een behoorlijk rijk gerecht is met de bonen. Maar een brood zoals een kaas-uienkruier past er perfect bij en je veegt er meteen de pan mee leeg. Of maak een simpel knoflookbroodje volgens dit recept.