
Sinds ik een tijdje terug bij de Appie karamel-zeezout soesjes zag liggen kon ik ze niet meer uit mijn hoofd zetten. Dat moest ik vast zelf nog veel lekkerder kunnen maken. En dat klopt. Zeker sinds ik mijn eigen potjes karamel maak. Slagroomsoesjes met karamel zeezout it is!
Soesjes had ik ook al vaker gemaakt en hoe ingewikkeld het misschien ook lijkt, als je het recept precies volgt kan het niet mis gaan. Ik ben namelijk helemaal niet zo’n banketbakker maar slagroomsoesjes gaan me prima af.
Je kunt ze zo serveren of nog door een laagje au bain-marie gesmolten Tony’s Chocolonely Karamel Zeezout halen. Gewoon. Omdat het kan 😉 Ik heb deze slagroomsoesjes al op mijn lijstje met friandises voor bij het kerstdiner gezet. Samen met nog twee lekkernijen voor bij de koffie van mijn medefoodbloggers. Namelijk de Bastogne truffels van Anouks’ Kookboek en de Sugar Cookie Bars van Cookies & Carrotsticks.
Het fijnste van dit recept; deze slagroomsoesjes met karamel zeezout kun je helemaal van te voren maken en invriezen. Precies wat ik zoek met de feestdagen.
Afdrukken
Slagroomsoesjes met karamel zeezout (en een laagje Tony’s Chocolonely Karamel Zeezout)
- Genoeg voor: 60
Omschrijving
Voor 60 stuks
Ingrediënten
Voor het soezendeeg:
- 100 ml melk
- 100 ml water
- 100 gram boter
- 1/4 theelepel zout
- 100 gram bloem
- 200 gram ei (= 3 à 4 eieren)
Voor de vulling: (let op: met deze hoeveelheid vul je slechts 30 soesjes)
- 400 ml slagroom
- 20 gram suiker
- 1 zakje slagroomversteviger (= 8 gram)
- 100 gram zeezout-karamel (zie basisrecept karamel maken + 1/2 theelepel zeezout bij de room)
- poedersuiker om te bestuiven
- evt. een halve reep Tony’s Chocolonely Karamel Zeezout voor de buitenkant
- Extra nodig: spuitzak met een lang, glad spuitmondje
Bereidingswijze
1. Voor het maken van het soezendeeg verwijs ik graag naar de duidelijke how-to daarover op de site van Rutger Bakt; te vinden via deze link. Als je zijn uitleg volgt kan het eigenlijk niet misgaan. Het enige wat ik anders heb gedaan is de oven voorverwarmen op 240°C en bij het in de oven schuiven van de soesjes deze terugdraaien naar 210°C. Dat heb ik zo geleerd van Robert van Beckhoven bij de gevorderden cursus Patisserie.
2. Nog een belangrijke tip bij het bakken van de soesjes; zet slechts 1 plaat tegelijk in de oven! Ik vulde twee bakplaten met het beslag en de soesjes op de onderste plaat waren niet goed gerezen en niet mooi bruin. Zonde natuurlijk.
3. Maak nu de soesjesvulling door de slagroom op te kloppen met de suiker en slagroomversteviger. Voeg op tijd de karamel-zeezout bij de slagroom ver vóór je de slagroom stijf klopt.
4. Als de soesjes zijn afgekoeld kun je ze gaan vullen. Dit gaat het makkelijkst met een spuitzak met glad spuitmondje. Je hoeft niet eerst gaatjes onderin de soesjes te maken. Steek gewoon het spuitmondje onderin en spuit er wat vulling in.
5. Bestuif de soesjes voor het serveren met poedersuiker.
6. Wil je de slagroomsoesjes met karamel-zeezout extra feestelijk maken? Haal ze dan door wat au-bain-marie gesmolten Tony’s Chocolonely karamel zeezout. Succes verzekerd.
Slagroomsoesjes met karamel zeezout
Dit recept is voldoende voor ongeveer 60 soesjes
Ingrediënten
Voor het soezendeeg:
-100 ml melk
-100 ml water
-100 gram boter
-¼ theelepel zout
-100 gram bloem
– 200 gram ei (= 3 à 4 eieren)
Voor de vulling: (let op: met deze hoeveelheid vul je slechts 30 soesjes)
– 400 ml slagroom
– 20 gram suiker
– 1 zakje slagroomversteviger (= 8 gram)
– 100 gram zeezout-karamel (zie basisrecept karamel maken + 1/2 theelepel zeezout bij de room)
– poedersuiker om te bestuiven
– evt. een halve reep Tony’s Chocolonely Karamel Zeezout voor de buitenkant
Extra nodig: spuitzak met een lang, glad spuitmondje
Bereidingswijze
1. Voor het maken van het soezendeeg verwijs ik graag naar de duidelijke how-to daarover op de site van Rutger Bakt; te vinden via deze link. Als je zijn uitleg volgt kan het eigenlijk niet misgaan. Het enige wat ik anders heb gedaan is de oven voorverwarmen op 240°C en bij het in de oven schuiven van de soesjes deze terugdraaien naar 210°C. Dat heb ik zo geleerd van Robert van Beckhoven bij de gevorderden cursus Patisserie.
2. Nog een belangrijke tip bij het bakken van de soesjes; zet slechts 1 plaat tegelijk in de oven! Ik vulde twee bakplaten met het beslag en de soesjes op de onderste plaat waren niet goed gerezen en niet mooi bruin. Zonde natuurlijk.
3. Maak nu de soesjesvulling door de slagroom op te kloppen met de suiker en slagroomversteviger. Voeg op tijd de karamel-zeezout bij de slagroom ver vóór je de slagroom stijf klopt.
4. Als de soesjes zijn afgekoeld kun je ze gaan vullen. Dit gaat het makkelijkst met een spuitzak met glad spuitmondje. Je hoeft niet eerst gaatjes onderin de soesjes te maken. Steek gewoon het spuitmondje onderin en spuit er wat vulling in.
5. Bestuif de soesjes voor het serveren met poedersuiker.
6. Wil je de slagroomsoesjes met karamel-zeezout extra feestelijk maken? Haal ze dan door wat au-bain-marie gesmolten Tony’s Chocolonely karamel zeezout. Succes verzekerd.
Bron: Het soezendeeg volgens recept van Rutger Bakt en de vulling naar eigen idee
Op zoek naar nóg een lekker recept voor bij de koffie met zeezout-karamel chocolade? Check dan ook mijn recept voor zelfgemaakte karamel zeezout chocoladetruffels.



Wat leuk dat je de sugar cookie bars op je kerstmenu hebt gezet, supergaaf! Soesjes is één van die dingen die ik nog steeds niet zelf geprobeerd heb. Nu ik dit recept met karamel zeezout heb gezien moet ik hier toch echt snel verandering in gaan brengen 🙂
Anytime! Ik vind het altijd super leuk om zelf friandises voor bij de koffie te maken en die sugar cookie bars zijn gewoon zó lekker 🙂