Slagroomsoesjes met kaneel vulling

Ik had al weleens slagroomsoesjes gebakken bij Robert van Beckhoven maar het was er nog niet van gekomen om ze thuis te maken. Het jaarlijkse pre-kerstdiner met vrienden was daar een mooie gelegenheid voor aangezien ik dit jaar het dessert verzorgde. Mijn nagerecht, cantucciniparfait met kaneelsiroop, had ik al twee weken eerder helemaal voorbereid  dus ik besloot me uit te leven op de friandises voor bij de koffie. Met succes; de soesjes waren super goed gelukt en het is erg leuk om met de vulling te variëren.

Ik maakte ook nog een citroenvulling met versgeraspte citroenschil en limoncello likeur ipv kaneelpoeder en kaneellikeur. Binnenkort ga ik aan de slag met een hartige vulling voor amuse soesjes.
Nog een laatste tip: Rutger geeft aan dat je ongevulde soesjes goed in kunt vriezen. Met gevulde slagroomsoesjes is dat ook geen probleem.

Slagroomsoesjes met kaneel vulling

Dit recept is voldoende voor ongeveer 60 soesjes

Ingrediënten

Voor het soezendeeg:
-100 ml melk
-100 ml water
-100 gram boter
-¼ theelepel zout
-100 gram bloem
– 200 gram ei (= 3 à 4 eieren)
Voor de vulling: (let op: met deze hoeveelheid vul je slechts 30 soesjes)
– 400 ml slagroom
– 40 gram suiker
– 1 zakje slagroomversteviger (= 8 gram)
– 1/2 theelepel kaneelpoeder
– 4 eetlepels kaneellikeur
– poedersuiker om te bestuiven
Extra nodig: spuitzak met een lang, glad spuitmondje

Bereidingswijze

1. Voor het maken van het soezendeeg verwijs ik graag naar de duidelijke how-to daarover op de site van Rutger Bakt; te vinden via deze link. Als je zijn uitleg volgt kan het eigenlijk niet misgaan. Het enige wat ik anders heb gedaan is de oven voorverwarmen op 240°C en bij het in de oven schuiven van de soesjes deze terugdraaien naar 210°C. Dat heb ik zo geleerd van Robert van Beckhoven bij de gevorderden cursus Patisserie. En als Robert zegt dat het zo moet, dan is het zo;-)

2. Nog een belangrijke tip bij het bakken van de soesjes; zet slechts 1 plaat tegelijk in de oven! Ik vulde twee bakplaten met het beslag en de soesjes op de onderste plaat waren niet goed gerezen en niet mooi bruin (zie foto onder aan deze blog). Zonde natuurlijk. Ik ga het de volgende keer proberen met de oven op heteluchtfunctie maar wil je op zeker spelen bak ze dan in twee keer.

3. Maak nu de soesjesvulling door de slagroom op te kloppen met de suiker en slagroomversteviger. Voeg op het laatst de kaneelpoeder en kaneellikeur toe en mix nog even mee.

4. Als de soesjes zijn afgekoeld kun je ze gaan vullen. Dit gaat het makkelijkst met een spuitzak met een glad spuitmondje. Je hoeft niet eerst gaatjes onderin de soesjes te maken. Steek gewoon het spuitmondje onderin en spuit er wat vulling in.

5. Bestuif de soesjes voor het serveren met poedersuiker.

Bron: Het soezendeeg volgens recept van Rutger Bakt en de vulling naar eigen idee

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Slagroomsoesjes met kaneel vulling

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews

Omschrijving

Voor ongeveer 60 slagroomsoesjes


Ingrediënten

Voor het soezendeeg:
-100 ml melk
-100 ml water
-100 gram boter
-¼ theelepel zout
-100 gram bloem
– 200 gram ei (= 3 à 4 eieren)
Voor de vulling: (let op: met deze hoeveelheid vul je slechts 30 soesjes)
– 400 ml slagroom
– 40 gram suiker
– 1 zakje slagroomversteviger (= 8 gram)
– 1/2 theelepel kaneelpoeder
– 4 eetlepels kaneellikeur
– poedersuiker om te bestuiven
Extra nodig: spuitzak met een lang, glad spuitmondje


Bereidingswijze

1. Voor het maken van het soezendeeg verwijs ik graag naar de duidelijke how-to daarover op de site van Rutger Bakt; te vinden via deze link. Als je zijn uitleg volgt kan het eigenlijk niet misgaan. Het enige wat ik anders heb gedaan is de oven voorverwarmen op 240°C en bij het in de oven schuiven van de soesjes deze terugdraaien naar 210°C. Dat heb ik zo geleerd van Robert van Beckhoven bij de gevorderden cursus Patisserie. En als Robert zegt dat het zo moet, dan is het zo;-)

2. Nog een belangrijke tip bij het bakken van de soesjes; zet slechts 1 plaat tegelijk in de oven! Ik vulde twee bakplaten met het beslag en de soesjes op de onderste plaat waren niet goed gerezen en niet mooi bruin (zie foto onder aan deze blog). Zonde natuurlijk. Ik ga het de volgende keer proberen met de oven op heteluchtfunctie maar wil je op zeker spelen bak ze dan in twee keer.

3. Maak nu de soesjesvulling door de slagroom op te kloppen met de suiker en slagroomversteviger. Voeg op het laatst de kaneelpoeder en kaneellikeur toe en mix nog even mee.

4. Als de soesjes zijn afgekoeld kun je ze gaan vullen. Dit gaat het makkelijkst met een spuitzak met een glad spuitmondje. Je hoeft niet eerst gaatjes onderin de soesjes te maken. Steek gewoon het spuitmondje onderin en spuit er wat vulling in.

5. Bestuif de soesjes voor het serveren met poedersuiker.


2 Comments

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Achter de schermen bij Worstenbrood & Wijn #1  | Worstenbrood & Wijn
  2. Achter de schermen bij Worstenbrood & Wijn #1  - Worstenbrood & Wijn

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.