Recept voor sòpi di galiña: Antilliaanse kippensoep

twee mokken met sopi di galina

Ik moest zo vaak in mijn kookschriftje de aantekeningen voor mijn recept voor sopi di galina terugzoeken, dat het de hoogste tijd werd om dat recept voor Antilliaanse kippensoep uit te werken en hier te delen. Zo is Worstenbrood & Wijn ook ooit begonnen, puur als persoonlijk naslagwerk van mijn favoriete recepten. En Antilliaanse kippensoep is zeker een favoriet geworden hier in huis. Manlief was er al snel fan van omdat zijn lokale collega’s ’s ochtends met een beker sopi di galina binnen komen op kantoor. Het is op Curaçao namelijk heel normaal om te ontbijten met kippensoep of andere soep.

Wij eten toch eerder boterhammen als ontbijt en lunch dan soep. Sopi di galina eten we regelmatig ’s avonds als makkelijke maaltijd. Ik maak de soep dan ’s middags al klaar en hoef hem alleen nog op te warmen.

Wat dit recept voor kippensoep typisch Antilliaans maakt? De stukken mais! Die mogen echt niet ontbreken. Niet typisch Antilliaans is het van het bot plukken van het kippenvlees. Meestal zitten er gewoon stukken kip in de soep. Maisstukken met een lepel uit de soep vissen en afkluiven gaat me prima af, kip eruit vissen en afkluiven vind ik dan weer te veel gedoe. Hieronder vind je mijn recept voor Antilliaanse kippensoep zoals ik hem graag maak. De groenten wisselen en als ik restjes kip of groentenafsnijdsels heb, trek ik daar graag bouillon van en gebruik die.

Op zoek naar meer Antilliaanse recepten die ik heb leren maken sinds we op Curaçao wonen? Probeer dan zeker eens dit recept voor Antilliaanse kaasballetjes. Of kijk op de website van Jurino die helemaal in het teken staat van de Antilliaanse keuken. Zijn boek De Complete Antilliaanse Keuken is ook écht heel compleet en een dikke aanrader.

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Recept voor sopi di galiña: Antilliaanse kippensoep

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 5 from 1 review

Omschrijving

Als hoofdgerecht voor 2 personen


Ingrediënten

Units Scale
  • 400 gram kip drumsticks, braadsticks of andere stukken ‘kip voor soep’ zoals het hier in de supermarkt verkocht wordt, in ieder geval stukken met bot erin om smaak af te geven aan de bouillon
  • 1/2 ui, in stukken
  • evt. restjes groenten (ik vries graag venkelafsnijdsels in om mee te laten trekken in de bouillon)
  • 1 liter kippenbouillon (van 2 bouillonblokjes)
  • 1,5 maiskolf, in 6 stukken gesneden
  • 500 gram in stukken gesneden mix van groenten (ik gebruik meestal blokjes aardappel en pompoen, schijfjes wortel en stukken paprika)
  • 1 laurierblaadje
  • evt. 1 peper in reepjes
  • mix van een 1/2 theelepel elk komijnpoeder, chilipoeder, uienpoeder en knoflookpoeder. Voeg als je dat hebt ook nog een flink snuf kurkuma toe voor de kleur.

Bereidingswijze

1. Zet 1 liter water op met 2 kippenbouillonblokjes en voeg daar de kip, ui en eventueel groentenrestjes toe. Breng aan de kook en laat ongeveer 20 minuten zachtjes koken tot de kip gaar is.

2. Schep kip en groenten uit de pan. De ui en groenten gebruiken we niet meer. Laat de kip iets afkoelen tot je het kippenvlees er af kunt plukken.

3. Kook ondertussen de stukken mais en groenten gaar in de bouillon, ongeveer 10 minuten. Laat ook het laurierblaadje en de specerijenmix meekoken. Voeg op het laatst de kip weer toe en serveer de soep warm of lauwwarm.

Op Curaçao wordt sòpi di galiña vaak geserveerd met funchi; gekookte maismeel. Die breek je in stukken en lepel je met de soep op.


4 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.