
Deze sosaties – Zuid-Afrikaanse BBQ spiezen – met stukken lamsbout, kippendij, paprika en gedroogde abrikozen, waren het eerste recept dat ik maakte uit Smokey Goodness 3. En gewoon meteen weer een toprecept! De voorbereiding is even wat werk. Waarbij de meeste tijd gaat zitten in het afmeten, roosteren en fijnmalen van de sosatie kruidenmix. Dat deed ik dus al op zondag.
Op maandag hoefde manlief alleen nog maar de BBQ aan te steken en ondertussen de stukken vlees aan spiezen te rijgen. Eenmaal boven de kooltjes zijn deze Zuid-Afrikaanse sosaties vervolgens in 10 minuten klaar! Ongelooflijk lekker door de afwisseling van stukjes malse lamsbout en kippendij en uitgesproken door de kruidige marinade.
Terwijl manlief met de spiezen klaar maakte, draaide ik in dezelfde 10 minuten nog een simpele couscoussalade in elkaar om er bij te eten. Al eten we er ook graag deze Turkse bulgursalade bij.
Dit is wat Jord zelf zegt over de sosaties uit alweer zijn 3e BBQ boek:
“Elk land heeft zijn eigen bbq-specialiteit op een stokje. Peru heeft zijn Anticuchos, het midden-oosten zijn kebabs en in azië en nederland zijn we gek op saté. In Zuid-Afrika heeft iedere braaimaster een favoriet recept voor sosaties, heerlijke gegrilde stokjes van – vaak – lamsvlees en abrikozen. In de kleine en de grote karoo worden zowel lammeren gehouden als abrikozen geteeld dus deze versie is een local favorite. Snijd het lamsvlees in wat grotere blokjes dan de kip en je hebt de Challenge om beide de juiste gaarheid te geven terwijl ze aan één stokje zitten opgelost.”
Een uitgebreide review over Smokey Goodness 3 lees je op Worstenbrood & Wijn via deze link.
Afdrukken
Sosaties; Zuid-Afrikaanse BBQ spies uit Smokey Goodness 3
Omschrijving
Voor 4 spiezen
Ingrediënten
Voor de sosatie kruidenmix
- 1 theelepel fenegriekzaad
- 1 theelepel komijnzaad
- 1 theelepel mosterdzaad
- 1 theelepel korianderzaad
- 1/2 theelepel pimentkorrels
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1/2 theelepel gedroogde rode peper
- 1/2 theelepel kurkuma
- 1 theelepel zout
Voor de spiezen
- 250 gram lamsbout, in blokjes van 2,5 cm gesneden
- 250 gram kippendijen, in blokjes van 1,5 cm gesneden
- 2 gele paprika’s, in blokjes van 2 cm gesneden
- 1 grote ui, in blokjes van 1,5 cm gesneden
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 50 gram gedroogde abrikozen (Jord gebruik het vierdubbele, maar dat vind ik iets te zoet)
Extra nodig:
- platte BBQ spiezen
- koekenpan of skillet
- vijzel of keukenmachine
- BBQ voor direct grillen
Bereidingswijze
1. Laat de satéprikkers een paar uur weken in water om verbranden te voorkomen of gebruik metalen BBQ spiezen.
2. Rooster voor de Sosatie Spices het fenegriekzaad, komijnzaad, mosterdzaad, korianderzaad en de pimentkorrels in een koekenpan of skillet boven laag vuur tot de specerijen gaan geuren; dit duurt circa 5 minuten. Laat de geroosterde specerijen vervolgens afkoelen. Meng ze dan met de overige specerijen en het zout en maal het geheel fijn in een vijzel of keukenmachine.
3. Doe het lamsvlees, de kip, paprika en ui in een grote kom. Voeg de fijngemalen specerijen en de zonnebloemolie toe, schep alles goed door elkaar laat minimaal 1 uur marineren.
T/m stap 3 kan prima een dag van tevoren voorbereid worden
4. Bereid een BBQ voor op direct grillen en verhit deze tot een temperatuur van 200 °C is bereikt. Maak ondertussen de sosaties door een abrikoos, een blokje ui, een stukje kip, een blokje paprika en een blokje lamsvlees aan een satéprikker te rijgen. Herhaal dit tot alle ingrediënten op zijn. Gril de sosaties ongeveer 10 minuten, tot de kip helemaal gaar is en het lamsvlees nog mooi rosé.
Sosaties; BBQ spies uit Zuid-Afrika
Voor 4 BBQ-spiezen ( 1 per persoon)
Ingrediënten
Voor de sosatie kruidenmix
- 1 theelepel fenegriekzaad
- 1 theelepel komijnzaad
- 1 theelepel mosterdzaad
- 1 theelepel korianderzaad
- ½ theelepel pimentkorrels
- 1 theelepel gemberpoeder
- ½ theelepel gedroogde rode peper
- ½ theelepel kurkuma
- 1 theelepel zout
Voor de spiezen
- 250 gram lamsbout, in blokjes van 2,5 cm gesneden
- 250 gram kippendijen, in blokjes van 1,5 cm gesneden
- 2 gele paprika’s, in blokjes van 2 cm gesneden
- 1 grote ui, in blokjes van 1,5 cm gesneden
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 50 gram gedroogde abrikozen (Jord gebruik het vierdubbele, maar dat vind ik iets te zoet)
Extra nodig:
platte BBQ spiezen
koekenpan of skillet
vijzel of keukenmachine
BBQ voor direct grillen
Bereidingswijze
1. Laat de satéprikkers een paar uur weken in water om verbranden te voorkomen of gebruik metalen BBQ spiezen.
2. Rooster voor de Sosatie Spices het fenegriekzaad, komijnzaad, mosterdzaad, korianderzaad en de pimentkorrels in een koekenpan of skillet boven laag vuur tot de specerijen gaan geuren; dit duurt circa 5 minuten. Laat de geroosterde specerijen vervolgens afkoelen. Meng ze dan met de overige specerijen en het zout en maal het geheel fijn in een vijzel of keukenmachine.
3. Doe het lamsvlees, de kip, paprika en ui in een grote kom. Voeg de fijngemalen specerijen en de zonnebloemolie toe, schep alles goed door elkaar laat minimaal 1 uur marineren.
T/m stap 3 kan prima een dag van te voren voorbereid worden
4. Bereid een BBQ voor op direct grillen en verhit deze tot een temperatuur van 200 °C is bereikt. Maak ondertussen de sosaties door een abrikoos, een blokje ui, een stukje kip, een blokje paprika en een blokje lamsvlees aan een satéprikker te rijgen. Herhaal dit tot alle ingrediënten op zijn. Gril de sosaties ongeveer 10 minuten, tot de kip helemaal gaar is en het lamsvlees nog mooi rosé.
Bron: Smokey Goodness 3 van Jord Althuizen




Geef als eerste een reactie