
Dit recept van Spicy feta brulee is absoluut een van mijn nieuwe favoriete borrelhapjes. Ik kreeg al verschillende verzoekjes voor dit recept nadat het afgelopen weekend op mijn Instagram stories verscheen. Niet zo gek ook want het was binnen 5 minuten op! Gelukkig was de uitgever zo vriendelijk toestemming te geven het op Worstenbrood & Wijn te delen 🙂
Het idee en originele recept van deze spicy feta brulee, een hartig gerecht met een suikerlaagje erop, is van chef Dan Zoaretz van restaurant Dalida in Tel Aviv. Ik zag het in het TLV kookboek van Jigal Krant staan en noteerde het meteen als ’te proeven’ voor ons meest recente bezoek aan Israel.
Met slechts 4 eenvoudige ingrediënten is het bijna niet te geloven dat dit een signature dish is bij zo’n top restaurant. Ik kon dan ook niet wachten om er thuis mee aan de slag te gaan. Het resultaat was verbluffend. Net zo lekker als ‘in het echt’. Ideaal ook voor als je eters krijgt want dit borrelhapje is helemaal van tevoren klaar te maken.
Bij Dalida kregen we deze spicy feta brulee geserveerd met een knapperig, vers stokbroodje.
Spicy feta brulee uit TLV
Voor 6 personen (voor 6 eenpersoons schaaltjes of 3 wat grotere)
Ingrediënten
- 400 gram imitatiefeta (dit is geen foutje; schrijver Jigal vermeldt het uitdrukkelijk in zijn recept dat je hiervoor beter de milder smakende ‘saladekaas’ of ‘mediterrane witte kaas’ voor moet gebruiken)
- 500 gram rode puntpaprika’s
- 2 -4 groene jalapeno’s ( 2 voor mild, 4 voor heet)
- 4 -6 eetlepels (kristal)suiker (zelf gebruikte ik rietsuiker)
Extra nodig: gasbrander of oven met grillfunctie
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 250°C. Ontdoe de paprika’s en jalapeño’s van hun steeltjes en rooster ze 25 minuten in de oven; keer ze halverwege om en laat afkoelen.
2. Pureer de paprika’s en jalapeño’s (beide inclusief geblakerd velletje, pitjes en zaadlijsten) in een keukenmachine. Laat indien het mengsel wat vochtig is even uitlekken in een zeef.
3. Mix vervolgens in diezelfde keukenmachine de feta met de paprikapuree tot een gladde moes. Laat deze een paar uur opstijven in de koelkast.
4. Verdeel de moes over ovenschaaltjes en strijk met een theelepel de bovenzijde glad. Bestrooi met een dun laagje suiker. Karamelliseer de suiker met een gasbrander of, bij gebrek aan zo’n handig ding, vlak onder de gloeiend hete ovengrill. Laat eventjes afkoelen maar zet hem niet in de koelkast!
Afdrukken
Spicy feta brûlée uit TLV
Omschrijving
Voor 6 personen (voor 6 eenpersoons schaaltjes of 3 wat grotere)
Ingrediënten
- 400 gram imitatiefeta (dit is geen foutje; schrijver Jigal vermeldt het uitdrukkelijk in zijn recept dat je hiervoor beter de milder smakende ‘saladekaas’ of ‘mediterrane witte kaas’ voor moet gebruiken)
- 500 gram rode puntpaprika’s
- 2 –4 groene jalapeno’s ( 2 voor mild, 4 voor heet)
- 4 –6 eetlepels (kristal)suiker (zelf gebruikte ik rietsuiker)
Extra nodig: gasbrander of oven met grillfunctie
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 250°C. Ontdoe de paprika’s en jalapeño’s van hun steeltjes en rooster ze 25 minuten in de oven; keer ze halverwege om en laat afkoelen.
2. Pureer de paprika’s en jalapeño’s (beide inclusief geblakerd velletje, pitjes en zaadlijsten) in een keukenmachine. Laat indien het mengsel wat vochtig is even uitlekken in een zeef.
3. Mix vervolgens in diezelfde keukenmachine de feta met de paprikapuree tot een gladde moes. Laat deze een paar uur opstijven in de koelkast.
4. Verdeel de moes over ovenschaaltjes en strijk met een theelepel de bovenzijde glad. Bestrooi met een dun laagje suiker. Karamelliseer de suiker met een gasbrander of, bij gebrek aan zo’n handig ding, vlak onder de gloeiend hete ovengrill. Laat eventjes afkoelen maar zet hem niet in de koelkast!


Wat een bijzonder recept! Het lijkt me echt onwijs lekker, dit ga ik zeker een keer proberen. Nu. Al. Zin. In. 😋
Daar ga je geen spijt van krijgen 😉
Ik heb hem gisteren geprobeerd. Makkelijk om te maken. En het allerbelangrijkste…. heel lekker. Met name het krokante van de gekarameliseerde suiker. De gasten waren er ook erg enthousiast over.
Ik vind hem ook echt super lekker! Zal hem zelf ook weer eens maken. Je kunt hem alleen niet al karameliseren en dan bewaren. Dan wordt het weer zacht.
Deze lijkt me fantastisch. Het zoete met het zoute. Nu nog even een brander kopen!
Dat werkt inderdaad wel het beste voor zo’n krokant suikerkorstje 🙂
Ik zag dit receptje en moest meteen denken aan je pop-up restaurant waar ik bij mocht zijn. Wat was dit een lekker recept!
Ja deze blijft lekker 🙂 Ik heb toevallig gisteren ook de geroosterde koolrabi weer gemaakt.