
“ Welke recept hoort bij de bitterballen op pagina 84?” Die vraag is me verschillende keren gesteld. De spinazie-geitenkaas bitterballen op de betreffende foto – met een mooie lichtgroene vulling – hebben Het Bourgondische Bitterballenboek in eerste instantie echter niet gehaald. Als ik niet 200% tevreden ben over een recept dan deel ik het niet.
Bovendien wilde ik niet 2 vegetarische bitterballen met geitenkaas opnemen in het boek. Ik vind het erg belangrijk dat er genoeg variatie in de recepten zit. En de bitterbal met Gerookte rode biet en geitenkaas mocht sowieso niet ontbreken. Toen de salpicon van de spinazie-geitenkaas bitterballen bij het testkoken zacht bleef was de keus snel gemaakt.
Eerlijk gezegd had ik niet gedacht dat het iemand op zou vallen. Of dat er überhaupt naar gevraagd zou worden. Ik vond het een te mooie foto om niet te gebruiken. En dacht dat ze best voor Palak paneer bitterballen door konden gaan. Dat bleek uiteindelijk niet zo te zijn. De palak paneer bitterballen uit Het Bourgondische Bitterballenboek zijn namelijk veel donkerder qua vulling.
Spinazie-geitenkaas bitterballen maken
Inmiddels weet ik wat er ‘mis’ ging met het testkoken van de spinazie-geitenkaas bitterballen. De salpicon was te vochtig door het vocht uit de spinazie. Het is dus vooral een kwestie van goed het vocht eruit knijpen. En nog wat extra maiszetmeel toevoegen aan de bloem. Dan krijg je een mooie stevige vulling die goed te rollen is.
Zelf vind ik het trouwens rete-irritant als er foto’s in een kookboek staan zonder recept… Omdat er zoveel vraag was naar deze smaak deel ik hem bij deze alsnog! Een heerlijke vegetarische bitterbal met spinazie en geitenkaas. Wil je hem trouwens echt 100% vegetarisch maken en geen gelatine gebruiken? Vervang de gelatine dan door arrowroot poeder. Dit is verkrijgbaar bij Holland & Barret.
Afdrukken
Spinazie-geitenkaas bitterballen
- Genoeg voor: 30 1x
Omschrijving
Voor 30 bitterballen
Ingrediënten
- 4 gram gelatine
- 30 gram boter
- 45 gram bloem
- 5 gram maiszetmeel/maizena
- 50 gram zachte geitenkaas verkruimeld
- 225 gram verse bladspinazie
- 65 gram tuinkruidenbouillon afgekoeld
- 60 gram volle melk koud
Bereidingswijze
1. Zorg dat alle ingrediënten klaarstaan en week de gelatineblaadjes in koud water.
2. Stoof de spinazie in een pan met wat boter tot hij is geslonken. Ongeveer 3 minuten. Spoel af onder de koude kraan. Knijp al het vocht uit de spinazie en hak fijn.
3. Smelt de boter in een pan met dikke bodem en voeg in één keer de bloem met het maiszetmeel toe. Roer goed met een rubberen spatel zodat de bloem en boter goed gemengd zijn. Laat 3 minuten zachtjes bakken om de bloem te garen.
4. Voeg de afgekoelde bouillon samen met de melk in één keer toe en meng het geheel al roerende tot een samenhangende en ietwat glanzende massa. Haal de pan van het vuur en laat 1 minuutje afkoelen. Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg ze toe aan de pan.
5. Voeg de verkruimelde geitenkaas en fijngehakte spinazie toe en meng het geheel zeer goed met een rubberen spatel. Proef en voeg naar smaak peper en zout toe.
Giet de salpicon over in een platte ovenschaal en laat afgedekt onder vershoudfolie iets afkoelen. Plaats in de koelkast om te laten opstijven, liefst een hele nacht.
Notities
Ga verder met het portioneren, rollen en paneren van de bitterballen met de aanwijzingen op deze pagina.
Tip: Liever een 100% vegetarische bitterbal? Vervang de gelatine dan door arrowroot-poeder.
Op zoek naar meer vegetarische bitterbalrecepten? De bitterbal met truffel en paddenstoelen misstaat niet als amuse bij een feestelijk etentje :). Ook de Thaise groene curry bitterballen en de 100% Italië bitterbal met Parmezaan, burrata, tomaat en basilicum bevatten geen vlees en zitten bomvol smaak.
Naast de bitterbalrecepten die je op deze website vindt staan er 30 unieke recepten in Het Bourgondische Bitterballenboek. Een gratis inkijkexemplaar met 22 pagina’s download je meteen via onderstaand formulier:

Geef als eerste een reactie