Omschrijving
Dit recept is voldoende voor 6 personen als onderdeel van een hoofdgerecht
Ingrediënten
- 1,5 kilo varkenswangen
- 50 gram pekelzout (colorozozout)
- 1 fles rode wijn (ik gebruik Languedoc wijn)
- 0,5 liter runderfond of 1 liter runderbouillon
- 4 laurierblaadjes
- 10 zwarte peperkorrels
- paar takjes verse tijm
- 1 of 2 uien, gesnipperd
- maizena
Extra nodig: een stevige braadpan
Bereidingswijze
1. Maak de varkenswangen schoon door de loshangende stukjes vlies en vet er af te snijden of knippen.
2. Leg de schoongemaakte varkenswangen in een ovenschaal samen met de laurierblaadjes, zwarte peperkorrels en de tijm. Overgiet de wangen met een fles rode wijn zodat ze helemaal bedekt zijn. Laat de wangen 24 uur, maar minimaal een nacht, marineren in de rode wijn.
3. Haal de wangen uit de ovenschaal en giet de rode wijn door een zeef. Bewaar de wijn en gooi de kruiden weg.
4. De wangen mogen nu weer terug in de ovenschaal om 4 uur te pekelen in een pekeloplossing van 1 liter koud water op 50 gram colorozozout. Roer het zout goed door het water zodat het helemaal is opgelost. Haal ze er na 4 uur uit en gooi het pekelwater weg.
5. We gaan de wangen nu even kort aanbakken in een flinke klont boter en wat zonnebloemolie. Ik vind dit het makkelijkst gaan in een hapjespan met goede anti-aanbaklaag maar het kan ook in de braadpan waar je ze in gaat stoven. Gooi niet alle wangen tegelijk in de pan maar bak ze in porties. Leg ze na het bakken even op een schaal.
6. Bak nu de gesnipperde ui even aan in de stoofpan die je gaat gebruiken. Zet ondertussen de gezeefde rode wijn op een laag vuurtje op zodat hij niet koud bij de varkenswangen gaat. Doe hetzelfde met de runderbouillon of aangelengde fond. Leng de fond aan tot 1 liter.
7. Alle aangebakken varkenswangen mogen nu bij de ui. Giet hier de verwarmde rode wijn en de runderbouillon overheen en breng tegen de kook aan. Doe vervolgens de deksel op de pan en laat 4 -5 uur zachtjes pruttelen.
8. Als de wangen helemaal zacht en gaar zijn en met een vork makkelijk uit elkaar zijn te halen heb je 2 opties. Ik kies er voor om de gestoofde varkenswangen op dit punt een nachtje te laten afkoelen en pas de volgende dag verder te gaan. Je kunt ook meteen verder gaan. Schep daarvoor de varkenswangen uit het vocht en verwarm het vocht op middelhoog vuur. Als het wat begint te verdampen dik je de saus nog wat verder in met een eetlepel aangelengde maizena.
9. Proef eerst goed en breng de saus daarna op smaak met peper en zout. Leg de varkenswangen terug in de nu ingedikte saus om nog even mee te verwarmen. Serveer de wangen in zijn geheel of trek ze met een vork uit elkaar en serveer in de saus.
Notities
Tip: Maak meteen een dubbele hoeveelheid. Je hebt in verhouding niet meer vocht nodig om de wangen in te marineren en te stoven en je kunt ze na het stoven prima invriezen.
Lekker met: Gratin van wintergroenten (of deze Gratin van zoete aardappel) en spruitjes. Ik serveerde het stoofvlees met de gratin, een spruitjessalade met walnoten en cranberries en Spruitjes a la carbonara uit het boek Home Sweet Home X-Mas van Yvette van Boven.
Of verwerk een deel van het vlees en stoofvocht in bitterballen