
Asperges uit de stoomoven: ze staan tijdens het seizoen minstens 1 keer per week bij ons op het menu! De klassieke combinatie met ham en ei blijft daarbij favoriet. En sinds we in het bezit zijn van een stoomoven hebben we de aspergepan meteen de deur uit gedaan.
Ik gebruik hem eigenlijk niet vaak genoeg vind ik zelf, maar ik ben nog elke dag blij met mijn stoomoven.
Met name tijdens het aspergeseizoen (van eind april tot 24 juni) draait hij overuren. Niet alleen stomen we er de aardappeltjes in voor, ook de eieren stomen tegelijk met de witte asperges gaar. Maar het allergrootste voordeel van asperges uit de stoomoven is dat ze perfect gaar worden zonder dat je daarna een plasje vocht op je bord hebt.
Klassieke asperges uit de stoomoven
Dit is het basisrecept voor asperges met ham en ei zoals ik dat altijd klaar maak, of meestal manlief moet ik eerlijk bekennen. Wij vinden het lekker met alleen wat klontjes boter, fijngehakte peterselie en gebakken aardappeltjes. Heel soms laat ik de boter alvast smelten in een pannetje en meng daar de stukjes ei, wat aspergevocht en fijngehakte peterselie door om over de asperges te gieten als ‘saus’.
Ik heb deze combinatie van klassieke smaken inmiddels ook met succes in een bitterbal verwerkt! Ja, je leest het goed: de smaak van asperges, ham, ei en peterselie vermomd als bitterbal. Het recept daarvan is gepubliceerd in Het Bourgondische Bitterballenboek (momenteel alleen nog verkrijgbaar als e-book) en als los recept via deze link.
Tip: asperges uit de koude grond en rechtstreeks bij de boer gekocht smaken niet alleen veel beter, ze zijn ook een stuk vriendelijker voor je portemonnee.

Asperges bereiden in de stoomoven; hoe lang moet je ze stomen?
Hoe lang je asperges in de stoomoven moet garen is afhankelijk van de dikte van de asperges. Eigenlijk geldt voor bereidingen in de stoomoven dat je dezelfde stoomtijd aanhoudt als normaal de kooktijd. Mits je een ‘gewone’ stoomoven gebruikt en op 100 graden stoomt. Bij hogedruk stoomovens is de bereidingstijd korter, maar daar heb ik geen ervaring mee.
Bij AA asperges – die zijn redelijk dik – hou ik 15 minuten aan. Je schuift de asperges al in de stoomoven, stelt de tijd in op 15 minuten en 100 graden, en dan druk je op start. Ga dus niet eerst je stoomoven opwarmen, de deur open doen en alle warmte eruit laten, om ze er dan pas in te schuiven. Geloof me, die beginnersfout heb ik ook gemaakt de eerste keer dat ik asperges uit de stoomoven wilde serveren. Dat was geen succes.
Heb je dunnere asperges dan is het even zoeken naar een kortere bereidingstijd. En bij dikkere asperges uiteraard langer. Daar is geen standaard antwoord op te geven. En dat is ook de reden dat ik geen fan ben van voorgeprogrammeerde standen op de stoomoven. Liever stel ik alles handmatig in.
Afdrukken
Klassieke asperges uit de stoomoven
- Genoeg voor: 2 1x
- Categorie: hoofdgerecht
Omschrijving
Ouderwets lekker, maar dan uit de stoomoven voor nog meer smaak.
Ingrediënten
- 750 gram witte asperges, AA klasse (deze zijn redelijk dik)
- 4 eieren
- 6 plakjes schouderham van de keurslager, opgerold
- peterselieblaadjes, fijngehakt
- roomboter, in kleine stukjes
Voor erbij: 400 gram aardappels, geschild en in stukken (nog niet in plakjes) gesneden
Bereidingswijze
1. Stoom de aardappels, afhankelijk van de grootte, 10 minuten voor in stoomoven of kook ze voor in een pan met gezouten water. Laat hierna afkoelen.
2. Schil de asperges zeer zorgvuldig; je wilt geen schilletjes proeven! Snijd daarna ongeveer 1 cm van de houtige onderkant af. Als je ze niet meteen gebruikt kun je ze het beste in een natte theedoek wikkelen en in de koelkast bewaren.
3. Afhankelijk van de dikte van de asperges zul je op gevoel moeten leren hoe lang je ze moet stomen; ergens tussen de 10 en 20 minuten. Voor de AA klasse asperges houden wij meestal 15 minuten aan. Stoom de asperges 7 minuten en voeg daarna de eieren toe om ze nog 8 minuten mee te laten stomen.
4. Snijd in de tussentijd de gestoomde aardappels in plakjes en bak ze in roomboter of olie tot ze mooi goudbruin zijn. Hak ook de peterselie fijn als je dit nog niet hebt gedaan en rol de ham op in plakjes.
5. Serveer de asperges het liefst op een voorverwarmd bord want ze koelen ontzettend snel af. Heb je geen bordenwarmer verwarm de borden dan gewoon 3 minuten in de magnetron. Verdeel kleine blokjes roomboter op de nog warme asperges zodat het er tussendoor smelt en geniet!
Notities
Wijntip: Pinot Blanc, Pinot Gris of Riesling wijn uit de Elzas. Of probeer eens een Nederlandse witte wijn uit Brabant, Zeeland of Limburg; ze komen tenslotte uit dezelfde streek 😉 Vooral de Auxerrois wijn uit Limburg past er perfect bij.
Op zoek naar meer seizoensrecepten met witte asperges?
Hieronder een paar van mijn favorieten:
- Pasta met asperges en spekjes, deze staat doordeweeks regelmatig op tafel
- Plaattaart met asperges, serranoham en geitenkaas, ook een doordeweekse favoriet
- Asperges met pasta, basilicumroom en gerookte vis
- Of maak deze Aardappel-aspergesalade en serveer die bij een geroosterd beenhammetje.
- Asperges uit de oven met rucolacreme
Meer recepten voor de stoomoven
- Asperge-aardappelsalade uit de stoomoven
- Artisjokken uit de stoomoven
- Ouderwetse rode kool uit de stoomoven




Gisteren gemaakt en ook de krieltjes gekookt in de stoomoven (20 minuten): krieltjes alleen voor 5 minuten; asperges erbij en 7 minuten, daarna eieren erbij en 8 minuten. Alles op 100 graden. Super gelukt.
Makkelijk he zo’n stoomoven! Ik gebruik hem te weinig maar zou hem niet meer willen missen. Dankjewel voor je reactie Jeroen 😊
Welke schaal gebruik je hiervoor?
Een stoomschaal met open gaatjes die bij de stoomoven hoort