Omschrijving
Ouderwets lekker, maar dan uit de stoomoven voor nog meer smaak.
Ingrediënten
- 750 gram witte asperges, AA klasse (deze zijn redelijk dik)
- 4 eieren
- 6 plakjes schouderham van de keurslager, opgerold
- peterselieblaadjes, fijngehakt
- roomboter, in kleine stukjes
Voor erbij: 400 gram aardappels, geschild en in stukken (nog niet in plakjes) gesneden
Bereidingswijze
1. Stoom de aardappels, afhankelijk van de grootte, 10 minuten voor in stoomoven of kook ze voor in een pan met gezouten water. Laat hierna afkoelen.
2. Schil de asperges zeer zorgvuldig; je wilt geen schilletjes proeven! Snijd daarna ongeveer 1 cm van de houtige onderkant af. Als je ze niet meteen gebruikt kun je ze het beste in een natte theedoek wikkelen en in de koelkast bewaren.
3. Afhankelijk van de dikte van de asperges zul je op gevoel moeten leren hoe lang je ze moet stomen; ergens tussen de 10 en 20 minuten. Voor de AA klasse asperges houden wij meestal 15 minuten aan. Stoom de asperges 7 minuten en voeg daarna de eieren toe om ze nog 8 minuten mee te laten stomen.
4. Snijd in de tussentijd de gestoomde aardappels in plakjes en bak ze in roomboter of olie tot ze mooi goudbruin zijn. Hak ook de peterselie fijn als je dit nog niet hebt gedaan en rol de ham op in plakjes.
5. Serveer de asperges het liefst op een voorverwarmd bord want ze koelen ontzettend snel af. Heb je geen bordenwarmer verwarm de borden dan gewoon 3 minuten in de magnetron. Verdeel kleine blokjes roomboter op de nog warme asperges zodat het er tussendoor smelt en geniet!
Notities
Wijntip: Pinot Blanc, Pinot Gris of Riesling wijn uit de Elzas. Of probeer eens een Nederlandse witte wijn uit Brabant, Zeeland of Limburg; ze komen tenslotte uit dezelfde streek 😉 Vooral de Auxerrois wijn uit Limburg past er perfect bij.