
Wat er dit jaar op mijn kerstmenu zou staan heb ik vorig jaar al bedacht. Ik heb namelijk een menu bedacht dat al ruim voor kerst is klaar te maken en in te vriezen! Tot wel 2 weken van tevoren. Een diepvriesmaaltijd als kerstdiner? Uuhhh, nou ja zo zou je het wel kunnen noemen. Maar dan natuurlijk wel met liefde en verse ingrediënten voorbereid. En vooral een stressvrij kerstmenu.
Hierbij mijn suggesties zijn voor een kerstdiner zonder (last-minute) stress:
Kerst borrelhapje zonder stress
Zelfgemaakte bitterballen!
De grote favoriet Chorizo-Paprika en mijn persoonlijke favoriet met kippenlever en spekjes (naar recept van Edwin Kats en ook te vinden in Het Bourgondische Bitterballenboek).
Liever een feestelijke vegetarische bitterbal om het kerstdiner mee te beginnen? Ga dan zeker voor deze bitterballen met truffel en paddenstoelen.
Stressvrij kerstmenu voorgerecht (vega)
Dit knalrode Bietensoepje met geitenkaas doet het erg goed op de kersttafel.
Ik maak ook graag de Pastinaaksoep met salieboter van Uit Pauline’s keuken.
En deze Aardperensoep met truffelolie is ook verrukkelijk.
Stressvrij hoofdgerecht kerst
Van het hoofdgerecht raak ik altijd het meest in paniek. Niet alleen met de kerstdagen trouwens maar het hele jaar door. Mijn recept voor stoofvlees van varkenswangen is echter nog nooit mislukt. Ook dit is slechts een kwestie van even opwarmen op de dag zelf. Net als de stevige gratin van wintergroenten en de ouderwetse rode kool. Niet feestelijk genoeg? Wacht maar tot het geproefd heb 😉
met
en eventueel nog
ook lekker met spruitjessalade (deze is uiteraard niet in te vriezen)
Vegetarisch hoofdgerecht voor kerst
Heb je vegetariërs aan de kersttafel? Serveer dan zeker deze Rodekooltaart met geitenkaas en walnoten.
Feestelijk nagerecht voor kerst
Cantucciniparfait met kaneelsiroop
Extra lekker met een glaasje Moscatel d’Oro dessertwijn
Friandises voor bij de koffie (of voor ’s middags)
Zelfgemaakte slagroomsoesjes met een vulling van kaneel of gezouten karamel.
Je kunt alle gerechten uit mijn stressvrije kerstmenu dus ruim van tevoren, toch zeker wel tot 2 weken, maken en met een gerust hart invriezen. De bitterballen en cantucciniparfait haal je pas op de dag zelf uit de vriezer als je ze nodig hebt. Al het overige kun je een dag van tevoren uit de vriezer halen en in de koelkast laten ontdooien. Het is dan alleen nog een kwestie van opwarmen en serveren.
Wat verder nog belangrijk is; dek de avond van tevoren je eettafel al, kleed de boel leuk aan met kaarsen en kerstballen, vergeet de waterglazen en een karaf water niet en last but not least; schenk een wijntje in en geniet van je gezelschap.
Fijne feestdagen!

Geef als eerste een reactie