Surinaamse bami met kippendij

Surinaamse bami met kippendij in pan op tafel

Het was pas in september 2018 op het foodtruckfestival ‘Foodstock’ in Tilburg dat ik voor het eerst Surinaamse bami proefde. Ik was daar samen met medefoodbloggers Nicole, Anouk & Francine heengegaan na mijn allereerste bitterballenborrel. Heel veel honger hadden we niet meer en ik moet eerlijk zeggen dat de kwaliteit van de meeste foodtrucks teleurstellend was. Op één uitzondering na dus; de Surinaamse bami van de Barabus.

Sindsdien ben ik Surinaamse-bami-fan. Toen Francine in december 2018 een kookworkshop Surinaamse bami maken organiseerde was ik er dan ook als de kippen bij om me aan te melden. De workshop werd gegeven door Jennifer, schrijfster van het kookboek ‘Surinaams koken met Jen’, en haar moeder.

Een tijdje later zag ik het recept voor Surinaamse bami met snijbonen bij FunkyFoodbyNiki en moest ik er toch echt zelf mee aan de slag. Na een verdrietige crematie in de familie vroeg ik mijn ouders om bij ons te komen eten en maakte ik Surinaamse bami met kippendij, snijbonen, paprika en zuurgoed. Puur comfortfood was het en de pan ging helemaal leeg.

Inmiddels staat Surinaamse bami hier regelmatig op het menu en heb ik er mijn eigen draai aan gegeven door de recepten van Jennifer en Niki te combineren en hem iets pittiger te maken. Best of both worlds en een beetje van mezelf dus. Ik pretendeer dan ook niet dat dit een authentiek recept is of dat die snijbonen daar in thuis horen. Maar dat dit recept voor Surinaamse bami met kippendij ontzettend lekker is weet ik wel. Het is niet iets wat je last-minute nog snel op tafel tovert maar met een beetje voorbereiding – de spaghetti koken, de snijbonen garen en alle ingrediënten alvast snijden – ben je uiteindelijk alsnog snel klaar.

En voordat je denkt ‘Ilona heeft een fout gemaakt want er staat geen bami in de ingrediëntenlijst’. Dat klopt! Surinaamse bami wordt gemaakt met spaghetti. Don’t blame the messenger 😉

Surinaamse bami met kippendij

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

  • 400 gram spaghetti
  • 3 maggiblokjes (die kleine vierkante)
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 4 eetlepels ketjap asin (of sojasaus)
  • 400 gram kippendijen, gewassen en in stukjes gesneden
  • 400 gram snijbonen (of vervang door kousenband)
  • 1 rode of oranje paprika, in stukjes gesneden
  • 2 rode pepers, fijngesneden
  • 2 uien, fijngesneden
  • 2 theelepels knoflook-gember puree
  • 1/2 theelepel five-spice kruiden
  • 1 theelepel trassi
  • 2 theelepels tomatenpuree
  • paar takjes selderij, fijngesneden

Bereidingswijze

1. Breng een ruime pan water met 2 bouillonblokjes aan de kook en kook hierin de spaghetti beetgaar. Giet de pasta af met behulp van een vergiet of zeef en doe terug in de warme pan. Meng de warme pasta met de ketjap en sojasaus en roer goed door. Dit kun je prima al eerder op de dag doen.

2. Snijd de snijbonen in stukjes van ongeveer 1 cm en kook ze 4 minuten voor in de stoomoven of in een pan.

3. Verhit een scheut zonnebloemolie in een grote wok en voeg meteen de ui, rode pepers, paprikastukjes en trassi toe. Fruit rustig aan en voeg vervolgens de tomatenpuree, knoflook-gemberpuree, 1 verkruimeld bouillonblokje en de five-spicepoeder toe. Roer het geheel ongeveer een minuut door en blus af met de 2 eetlepels water.

4. Voeg de blokjes kippendij toe en bak rondom gaar en bruin. Voeg de snijboontjes toe aan de kip en bak even mee. Schep vervolgens steeds een beetje pasta door het kipmengsel en roer goed door zodat de kip goed verdeeld is door de pasta. 

Serveer met de fijngesneden selderij en zuurgoed van komkommer.

Surinaamse bami met kippendij in pan op tafel

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.