
Deze Taiwanese gefrituurde kip was de absolute favoriet van het etentje dat ik gaf met 4 gerechten uit het kookboek ‘Vet’ van Bas Robben. Sterker nog; deze kip heeft er samen met de gefrituurde spareribsoep uit datzelfde boek en de enthousiaste verhalen van de auteur over Taiwan voor gezorgd dat het mijn volgende vakantiebestemming is geworden 😉
Ik kies mijn vakantiebestemming sowieso vaak uit op het lokale eten en ik ben ontzettend nieuwsgierig naar wat dit land nog meer te bieden heeft op culinair gebied. Eind van het jaar ga ik deze Taiwanese gefrituurde kip dus in het land van herkomst proeven. Waar het ongetwijfeld gewoon ‘gefrituurde kip’ heet.
Maar deze crispy kipstukjes zijn dus ook prima thuis te maken. Het enige bijzondere wat je er voor nodig hebt is zoete-aardappelzetmeel. En dat is online of bij een grotere Aziatische toko gewoon verkrijgbaar.
De uitgever van Vet was zo vriendelijk om toestemming te geven dit verrukkelijke recept te delen. Het is echt de moeite waard om je frietpan hier voor uit de kast te halen en de Taiwanese gefrituurde kip te serveren als borrelhapje. Lees ook zeker onder het recept nog de tip van Bas Robben over hoe je ze een tijdje warm kunt houden.
En let op: minstens 4 uur marineren. Maar veel makkelijker nog om de kip de dag voor gebruik al in de marinade te zetten.
Taiwanese gefrituurde kip
Uit ‘Vet’ van Bas Robben
600 gram kipdijfilet, in lange repen van 1-2 cm gesneden
arachideolie, om in te frituren
200 gram zoete-aardappelzetmeel (toko)
100 gram tarwebloem
handvol Thaise basilicumblaadjes
Topping
1 eetlepel fivespicepoeder
1½ eetlepel witte peper
1 eetlepel paprikapoeder
fijn zout, naar smaak
Marinade
50 ml lichte sojasaus
50 ml shaoxing rijstwijn
5 cm gemberwortel, geraspt
4 teentjes knoflook, geraspt
2 eetlepels fivespicepoeder
2 eetlepels geroosterde sesamolie
2 eetlepels suiker
snuf zwarte peper
Ook nodig
frituurpan of wok
Bereidingswijze
1. Meng de kipdijfilet in een grote kom met alle ingrediënten voor de marinade. Dek af en laat in de koelkast minstens 4 uur marineren, maar liever nog de hele nacht. Roer een keer door.
2. Maak voordat je gaat frituren de topping: meng daarvoor de ingrediënten met elkaar, met uitzondering van het zout, dat voeg je naar smaak toe. De hoeveelheid daarvan is namelijk erg persoonlijk (ik gebruik meer dan de dokters zouden aanraden). Je wilt een mengsel dat goed op smaak is en ietwat overdreven naar witte peper smaakt. Dat is juist Taiwanees en echt heel lekker als je het straks op dat krokante kippetje proeft.
3. Verwarm dan de arachideolie in een frituurpan of wok tot 180 °C. Strooi het zoete-aardappelzetmeel en de tarwebloem in een diep bord en meng door elkaar. Haal met stokjes (als je zo vaardig bent, anders met je handen) de kip uit de marinade en hussel door het meelmengsel. Schud het teveel eraf en laat steeds 6-7-8 stukjes kip in de hete olie vallen langs de rand van de wok (of in je frituurmandje).
4. Frituur de kip in zo’n 4 tot 5 minuten goudbruin en voeg de laatste 20 seconden steeds wat Thaise basilicum toe. Schep de kip en Thaise basilicum dan uit het vet en leg in een met keukenpapierproppen en -vellen bekleed vergiet. Bestrooi met wat van de topping. Herhaal zo met de rest van de gemarineerde kip.
Extra tip van Bas
Wat fijn is aan Taiwanese gefrituurde kip, is dat je het best nog wel een poosje warm kunt houden zonder dat het crispiness verliest. Ik leg mijn kip vaak in een ovenschaal en houd deze warm in een oven van 80ºC.

Geef als eerste een reactie