
Dit recept voor tartaar van gerookte paling met tzatziki maakte ik voor het eerst in juni 2009, tijdens een van de vele kooklessen die ik volgde bij kookstudio Artichaud in Breda. Alle recepten die ik daar maakte heb ik bewaard – uit de tijd van geprinte A4’tjes – en ik blader er nog regelmatig door op zoek naar inspiratie. Vooral als ik uit wil pakken voor mijn gasten. Gerookte paling met tzatziki en granny smith appel levert een fantastisch frisse combinatie op. En, niet onbelangrijk, dit chique voorgerecht met paling misstaat zeker niet op de kersttafel. Het is ook nog eens goed voor te bereiden en je hoeft vlak voor het serveren alleen nog maar de borden op te maken. Chef Tako Hoefsloot was zo vriendelijk om toestemming te geven dit recept te delen 🙂
Het is een wat uitgebreider recept dan de meeste van mijn recepten, maar zeker de moeite om te maken. De verschillende onderdelen van de tartaar van gerookte paling met tzatziki zijn onderverdeeld in stappen. Tot stap 8 kun je het helemaal voorbereiden. Ideaal voor als je eters krijgt en niet te lang in de keuken wilt staan, maar liever gezellig een wijntje mee drinkt.
Feestelijke tartaar met gerookte forel
Om de tartaar van paling extra feestelijk op te dienen geeft een streep inktvisinkt een mooi effect op je bord. Het is verkrijgbaar bij groothandel Hanos en bij sommige viswinkels. Maar je kunt het gewoon weglaten als het niet te vinden is.
Ik heb dit gerecht in plaats van met gerookte paling ook al eens gemaakt met gerookte forel. Gerookte forel is in elke supermarkt en viswinkel te koop, een stuk vriendelijker voor je bankrekening en het is nog steeds een feestelijk en lekker voorgerecht. Omdat gerookte forel een stuk minder vet is dan gerookte paling mengde ik er 1 eetlepel mayonaise door. Nog een laatste tip: op langwerpige borden kun je dit voorgerecht van tartaar van gerookte paling het mooist serveren in een rechte lijn.
Op zoek naar meer smakelijke en goed voor te bereiden (kerst)recepten? Probeer dan ook eens deze carpacciobonbons als amuse, stoofvlees van varkenswangen in rode wijn als hoofdgerecht met een gratin van wintergroenten als bijgerecht en cantucciniparfait met kaneelsiroop als feestelijk dessert. Al deze recepten zijn gemaakt met een feestelijk etentje als uitgangspunt waarbij je niet last-minute nog teveel tijd in de keuken staat.
P.s. heb jij al een exemplaar van mijn BBQ-boek Grillen & Chillen? Het is een limited edition hardcover-editie en bevat 60+ makkelijke BBQ-recepten voor elke dag. Een inkijkexemplaar en link naar de bestelpagina vind je via deze link.
Tartaar van gerookte paling met tzatziki en Granny Smith appel
Voorgerecht voor 6 personen
Ingrediënten:
- 25 gram poedersuiker
- 12 gram sinaasappelsap
- 8 gram bloem
- 3 witte boterhammen
- 1/4 theelepel kerriepoeder
- 300 gram gerookte paling
- 1/2 sjalotje
- 2 teentjes knoflook
- 10 sprieten bieslook + extra voor garnering
- 1 komkommer
- 50 gram Griekse yoghurt
- 1 granny Smith appel
- Evt. inktvisinkt (bij visboer, in klein zakje)
- roomboter
1. Krokante bodempjes
Smelt alvast een beetje roomboter in een steelpannetje met 1 teen gekneusde knoflook.
Neem 3 witte boterhammen en steek 6 rondjes uit met een doorsnede van 5 cm. Leg de rondjes op een ovenplaat en besmeer ze aan de bovenkant goed met de gesmolten knoflookboter. Bak de rondjes af in de oven op 175 graden gedurende 16 minuten.
2. Gerookte paling
Neem 250 gram gerookte paling en snijd deze fijn. Maak de gerookte paling aan met een beetje peper, een half fijngesneden sjalotje en 5 sprieten gehakte bieslook. Vermeng goed met elkaar en bewaar in de koelkast. Snijd de rest van de paling in lange repen van ongeveer ½ cm dik en 6 cm lang. Bewaar de repen in de koelkast.
3. Komkommercreme/ Tzatiki
Schil de komkommer, halveer over de lengte en schraap het zaad er met een lepeltje uit. Rasp van de helft van de komkommer het vruchtvlees en vang de geraspte komkommer op in een fijne zeef. Druk je geraspte vruchtvlees goed uit in de zeef. Neem de uitgedrukte komkommer en vermeng deze met de 50 gram Griekse yoghurt. Breng op smaak met 1/2 fijngesneden teentje knoflook, zout en peper.
4. Slaatje van granny smith met komkommer
Snijd ongeveer een 1/4 komkommer in kleine blokjes. Vermeng de komkommerblokjes alvast met een beetje olijfolie, zout en peper. Schil de appels en snijd de appels in blokjes net zo groot als de komkommer. Vermeng met de komkommer. Snijd 5 sprietjes bieslook fijn en vermeng met het komkommer/ appelslaatje.
5. Kletskopje van kerrie
Maak een beslagje van 25 gram poedersuiker, 12 gram sinaasappelsap, 8 gram bloem, een beetje zout en 1/4 theelepel kerriepoeder. Vermeng goed met elkaar. Neem een bakplaatje met een siliconenmatje of bakpapier en verdeel 12 kleine hoopjes over het bakplaatje. Bak de kletskopjes af op 175 graden gedurende 10 minuten.
6. Taartje met paling
Neem alvast de broodbodempjes en doe deze in de steker van 5 cm. Verdeel de gehakte paling over de steker en druk stevig aan. Probeer ½ cm van de rand vrij te houden. Top de steker verder af met de creme van komkommer en yoghurt. Bewaar de taartjes in de koelkast.
7. Inktvisinkt
Vermeng een klein zakje inktvisinkt met een beetje water en een beetje olijfolie.
8. Afmaken/ dresseren
Neem je inktvisinkt en trek met een kwastje een mooie strakke streep over je bord. Verdeel in een lijn je slaatje van appel/ komkommer over je bord. Zet je taartje paling erbij en de stukjes gesneden paling. Steek de kletskopjes in de top van je palingtaartje.
Bron: Tako Hoefsloot van ArtichauD B.V
Op zoek naar meer inspiratie voor je (stressvrije!) kerstmenu? Lees dan ook nog even deze blog die ik daar vorig jaar over schreef. Dit recept printen of de hoeveelheden verdubbelen? Dat gaat eenvoudig via de receptkaart hieronder:
Afdrukken
Tartaar van gerookte paling met tzatziki en Granny Smith appel
- Genoeg voor: 6 1x
Ingrediënten
- 25 gram poedersuiker
- 12 gram sinaasappelsap
- 8 gram bloem
- 3 witte boterhammen
- 1/4 theelepel kerriepoeder
- 300 gram gerookte paling
- 1/2 sjalotje
- 2 teentjes knoflook
- 10 sprieten bieslook + extra voor garnering
- 1 komkommer
- 50 gram Griekse yoghurt
- 1 granny Smith appel
- Evt. inktvisinkt (bij visboer, in klein zakje)
- roomboter
Bereidingswijze
1. Krokante bodempjes
Smelt alvast een beetje roomboter in een steelpannetje met 1 teen gekneusde knoflook.
Neem 3 witte boterhammen en steek 6 rondjes uit met een doorsnede van 5 cm. Leg de rondjes op een ovenplaat en besmeer ze aan de bovenkant goed met de gesmolten knoflookboter. Bak de rondjes af in de oven op 175 graden gedurende 16 minuten.
2. Gerookte paling
Neem 250 gram gerookte paling en snijd deze fijn. Maak de gerookte paling aan met een beetje peper, een half fijngesneden sjalotje en 5 sprieten gehakte bieslook. Vermeng goed met elkaar en bewaar in de koelkast.
Snijd de rest van de paling in lange repen van ongeveer ½ cm dik en 6cm lang. Bewaar de repen in de koelkast.
3. Komkommercreme/ Tzatiki
Schil de komkommer, halveer over de lengte en verwijder het zaad met een lepeltje. Rasp van een halve komkommer het vruchtvlees en vang de geraspte komkommer op in een fijne zeef. Druk je geraspte vruchtvlees goed uit in de zeef. Neem de uitgedrukte komkommer en vermeng deze met de 50 gram Griekse yoghurt. Breng op smaak met 1/2 fijngesneden teentje knoflook, zout en peper.
4. Slaatje van granny smith met komkommer
Snijd ongeveer een 1/4 komkommer in kleine blokjes. Vermeng de komkommerblokjes alvast met een beetje olijfolie, zout en peper. Schil de appel en snijd in blokjes net zo groot als de komkommer. Vermeng met de komkommer. Snijd 5 sprietjes bieslook fijn en vermeng met het komkommer/ appelslaatje.
5. Kletskopje van kerrie
Maak een beslagje van 25 gram poedersuiker, 12 gram sinaasappelsap, 8 gram bloem, een beetje zout en 1/4 theelepel kerriepoeder. Vermeng goed met elkaar. Neem een bakplaatje met een siliconenmatje of velletje bakpapier en verdeel 12 kleine hoopjes over het bakplaatje. Bak de kletskopjes af op 175 graden gedurende 10 minuten.
6. Taartje met paling
Neem alvast de broodbodempjes en doe deze in de steker van 5 cm. Verdeel de gehakte paling over de steker en druk stevig aan. Probeer ½ cm van de rand vrij te houden. Top de steker verder af met de creme van komkommer en yoghurt. Bewaar de taartjes in de koelkast.
7. Inktvisinkt
Vermeng een klein zakje inktvisinkt met een beetje water en een beetje olijfolie.
8. Afmaken/ dresseren
Neem je inktvisinkt en trek met een kwastje een mooie strakke streep over je bord. Verdeel in een lijn je slaatje van appel/ komkommer over je bord. Zet je taartje paling erbij en de stukjes gesneden paling. Steek de kletskopjes in de top van je palingtaartje.
Notities
Bron: Tako Hoefsloot van ArtichauD


Recept van Tako Hoefsloot, ArtichauD

Ziet er prachtig uit! Wel een beetje jammer dat ik net mijn langwerpige borden heb weggegeven.
Het recept staat trouwens dubbel, hoort dat?
Ha ha ja dat hoort. Tenminste… De tweede staat in een recept kaart. Wordt Google blij van 😉
Ik ben het nu aan het maken. Alleen lukken de kletskoppen niet. Moet er geen boter in?
Gr Ingrid
Nee geen boter. Liggen ze op een siliconen matje? Of bakpapier?
Siliconen matje. Niet gelukt maar andere gemaakt
Fantastisch gerecht. Prima werkinstructie. Had geen silicone matje maar op bakpapier lukte het ook. Super leuk!
Dankjewel voor het compliment Anneke! Dat is altijd superleuk om te lezen. Op bakpapier lukt het inderdaad ook prima, ik heb het
meteen aangevuld in het recept 🙂
waar haal ik nou die inktvisinkt vandaan? Of heb je ook een alternatief hiervoor?
Ik vond hem bij de Hanos! Sommige viswinkels verkopen het ook. Maar je kunt het prima weglaten, het is vooral ter garnering en niet voor de smaak 😉