Thaise courgettesoep met kip en paddestoelen

Thaise courgettesoep grote courgettes uit moestuin

Ik ben niet zo’n soepmens. En ik ben al helemaal geen fan van courgettesoep. Eerlijk gezegd vind ik courgettesoep vaak een beetje saai. Maar met 5 courgetteplanten in de tuin kom je er op een gegeven moment niet meer onderuit. Het is óf weggeven óf er soep van maken. Helemaal als je een dag niet oplet en ze meteen uit hun jasje groeien. Van die grote courgettes lukt het ook niet meer om courgetti te draaien. Gelukkig heb ik 1 soep in mijn receptenrepertoire die ik wel ontzettend lekker vind: Tom Yum Kai. Thaise kippensoep met paddestoelen. Tijdens het courgetteseizoen voeg ik daar gewoon zo’n grote courgette aan toe en dan krijg je dus Thaise courgettesoep 😉

Mochten je nou denken dat deze Thaise courgettesoep heel veel werk is met het zelf maken van currypasta. Nee hoor. Normaal gebruik ik geen pakjes en zakjes maar de currypasta’s van Mae Ploy zijn zo goed van smaak dat ik daar graag een uitzondering voor maak. En mezelf dus de moeite bespaar om de currypasta zelf te maken. Dit is overigens geen stiekem gesponsorde post; ik gebruik dit merk al jaren en ben er gewoon oprecht enthousiast over qua smaak. Zowel voor de normale Thaise garnalen- of kippensoep als voor deze Thaise courgettesoep gebruik ik dus de kant-en-klare Tom Yum pasta.

Ideaal soepje ook met de tropische temperaturen van de laatste tijd. In Thailand is het tenslotte vaak net zo warm als de laatste weken in Nederland.

Thaise courgettesoep met kip en paddestoelen

Als hoofdgerecht voor 2 personen (evt. met noedels) of als voor- of lunchgerecht voor 4 personen zonder noedels

Ingrediënten

  • 1 flinke eetlepel/ ongeveer 30 gram Tom Yum paste (bij de toko; ik gebruik het merk Mae Ploy)
  • 300 gram kippendij in stukjes
  • 1 grote soepcourgette (of 2 normale courgettes uit de supermarkt), ongeveer 500 gram schoongemaakt gewicht maar het komt niet zo nauw.
  • 1 blik kokosmelk
  • wat paddestoelen zoals oesterzwammen en shi-take
  • kaffirlime blaadjes
  • vissaus en evt. limoen
  • verse koriander, fijngehakt
  • indien als maaltijdsoep: ongeveer 100 gram noedels

Bereidingswijze

1. Snijd de courgette doormidden, verwijder de zaadlijsten en snijd in blokjes.

2. Bak de courgetteblokjes even aan in zonnebloemolie in een soeppan. Voeg vervolgens de Tom Yum paste, het blik kokosmelk en 600 ml water toe en breng aan de kook.

3. Laat even koken (zodat de courgette zachter wordt) en pureer de soep daarna met de staafmixer. Voeg nu de paddestoelen, kipstukjes en kaffirmlime blaadjes toe en kook zachtjes 10 minuten tot de kip gaar is. Je kunt dit voor de zekerheid altijd even checken door een stukje kip uit de Thaise courgettesoep te vissen en door te snijden.

4. Breng de soep op smaak met vissaus en eventueel limoensap. Garneer vlak voor het serveren met koriander.

Maak je er een maaltijdsoep van? Check dan even de kooktijd van de noedels op de verpakking en voeg die toe als de kip er in gaat.

Op zoek naar andere lekkere recepten voor courgettesoep? Deze heb ik zelf nog niet gemaakt maar de Broccolli courgettesoep met Roquefort die regelmatig wordt geserveerd tijdens de table d’hote avonden op Domaine Malpas in Zuid Frankrijk (waar wij in september naartoe gaan!) lijkt mij ook ontzettend lekker.

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Thaise courgettesoep grote courgettes uit moestuin

Thaise courgettesoep met kip en paddestoelen

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews

Omschrijving

Als hoofdgerecht voor 2 personen (evt. met noedels) of als voor- of lunchgerecht voor 4 personen zonder noedels


Ingrediënten

Scale
  • 1 flinke eetlepel/ ongeveer 30 gram Tom Yum paste (bij de toko; ik gebruik het merk Mae Ploy)
  • 300 gram kippendij in stukjes
  • 1 grote soepcourgette (of 2 normale courgettes uit de supermarkt), ongeveer 500 gram schoongemaakt gewicht maar het komt niet zo nauw
  • 1 blik kokosmelk
  • wat paddestoelen zoals oesterzwammen en shi-take
  • kaffirlime blaadjes
  • vissaus en evt. limoen
  • verse koriander, fijngehakt
  • indien als maaltijdsoep: ongeveer 100 gram noedels

Bereidingswijze

1. Snijd de courgette doormidden, verwijder de zaadlijsten en snijd in blokjes.

2. Bak de courgetteblokjes even aan in zonnebloemolie in een soeppan. Voeg vervolgens de Tom Yum paste, het blik kokosmelk en 600 ml water toe en breng aan de kook.

3. Laat even koken (zodat de courgette zachter wordt) en pureer de soep daarna met de staafmixer. Voeg nu de paddestoelen, kipstukjes en kaffirmlime blaadjes toe en kook zachtjes 10 minuten tot de kip gaar is. Je kunt dit voor de zekerheid altijd even checken door een stukje kip uit de Thaise courgettesoep te vissen en door te snijden.

4. Breng de soep op smaak met vissaus en eventueel limoensap. Garneer vlak voor het serveren met koriander.

Maak je er een maaltijdsoep van? Check dan even de kooktijd van de noedels op de verpakking en voeg die toe als de kip er in gaat.

 


Thaise courgettesoep grote courgettes uit moestuin

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.