
Hoe zou dit smaken in een bitterbal? Die vraag stel ik mezelf regelmatig bij verschillende smaakcombinaties. Zo ook bij Thaise rode curry met kip; een gerecht dat ik erg graag eet. Thaise curry bitterballen dus. Uiteraard kun je de Thaise rode curry in dit recept makkelijk vervangen door groene curry of massaman curry en de kip door garnalen, rundvlees en zelfs door oesterzwammen of in blokjes gesneden gebakken aubergine voor een vegetarische versie.
Als uitgangspunt gebruikte ik het recept voor ‘Gevogelte met rode curry’ uit mijn bitterballenbijbel, oftewel ‘Het Groot Culinair Croquetten Kookboek’ van Edwin Kats. Ik verving de kipfilet door kippendij, de bouillon door kokosmelk en voegde nog wat curryblaadjes toe aan de salpicon voor die speciale smaak waarmee ze de Thaise curry bitterballen helemaal afmaken.
Let op: deze bitterballen zijn mega smaakbommetjes en behoorlijk pittig. Hou je niet zo van pittig gebruik dan 1 in plaats van 2 eetlepels rode currypasta.
Op zoek naar meer unieke, culinaire bitterbalrecepten om je gasten (en jezelf) mee te verrassen? Naast deze smaak staan er nog 29 andere recepten om zelf bitterballen te maken in Het Bourgondische Bitterballenboek. Op dit moment alleen nog verkrijgbaar als e-book.
Thaise curry bitterballen
Ingrediënten voor ongeveer 60 bitterballen
- 8 gram gelatineblaadjes
- zonnebloemolie (of andere olie) om in te bakken
- 400 gram kippendij, zonder vel, in stukjes gesneden
- 120 gram boter
- 120 gram bloem
- 400 gram kokosmelk
- 2 afgestreken eetlepels rode currypasta (ik gebruik graag de currypasta van het merk Mae Ploy die verkrijgbaar is bij de toko #nospon)
- 2 kaffir limoenblaadjes (djoeroek purut)
- zout
Bereidingswijze
1. Week de gelatineblaadjes in een diep bord in koud water.
2. Verhit zonnebloemolie en de rode currypasta in een hapjespan en bak hier de stukjes kippendij zachtjes gaar.
3. Haal de kippendij uit de pan en smelt hierin de boter. Voeg in één keer de bloem toe en roer goed met een rubberen spatel om een gladde massa te verkrijgen. Laat gedurende 3 minuten bakken om de bloem te laten garen.
4. Voeg de koude kokosmelk toe en breng de massa onder goed roeren aan de kook. Haal de pan van het vuur. Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg ze toe aan de massa. Meng hier de fijngehakte kippendij en de curryblaadjes door, proef en breng indien nodig op smaak met zout. Peper zal niet nodig zijn omdat de currypasta al pittig genoeg is.
5. Laat de salpicon afgedekt met plastic folie afkoelen en plaats in de koelkast om op te stijven. Verwijder tijdens het portioneren de curryblaadjes; deze gaan niet mee in de bitterballen vulling.
6. Portioneer de salpicon in porties van 15-18 gram. Rol de porties tot balletjes en paneer ze door bloem, losgeklopt (maar niet schuimend) eiwit en paneermeel en daarna nog een keer door het eiwit en paneermeel. Dit gaat een stuk makkelijker met eiwit uit een flesje. Als je het eiwit van een echt ei gebruikt gaat het namelijk nogal klonteren.
7. Frituur 3 minuten in plantaardige olie of plantaardig vet van 180°C.
Vond je deze bitterballen lekker? Probeer dan ook zeker eens mijn chorizo-paprikabitterballen en de bitterballen met kippenlever naar recept van Edwin Kats.
Afdrukken
Thaise curry bitterballen
Omschrijving
Voor ongeveer 60 bitterballen
Ingrediënten
- 8 gram gelatineblaadjes
- zonnebloemolie (of andere olie) om in te bakken
- 400 gram kippendij, zonder vel, in stukjes gesneden
- 120 gram boter
- 120 gram bloem
- 400 gram kokosmelk
- 2 afgestreken eetlepels rode currypasta (ik gebruik graag de currypasta van het merk Mae Ploy die verkrijgbaar is bij de toko #nospon)
- 2 kaffir limoenblaadjes (djoeroek purut)
- zout
Bereidingswijze
1. Week de gelatineblaadjes in een diep bord in koud water.
2. Verhit zonnebloemolie en de rode currypasta in een hapjespan en bak hier de stukjes kippendij zachtjes gaar.
3. Haal de kippendij uit de pan en smelt hierin de boter. Voeg in één keer de bloem toe en roer goed met een rubberen spatel om een gladde massa te verkrijgen. Laat gedurende 3 minuten bakken om de bloem te laten garen.
4. Voeg de koude kokosmelk toe en breng de massa onder goed roeren aan de kook. Haal de pan van het vuur. Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg ze toe aan de massa. Meng hier de fijngehakte kippendij en de curryblaadjes door, proef en breng indien nodig op smaak met zout. Peper zal niet nodig zijn omdat de currypasta al pittig genoeg is.
5. Laat de salpicon afgedekt met plastic folie afkoelen en plaats in de koelkast om op te stijven. Verwijder tijdens het portioneren de curryblaadjes; deze gaan niet mee in de bitterballen vulling.
6. Portioneer de salpicon in porties van 15-18 gram. Rol de porties tot balletjes en paneer ze door bloem, losgeklopt (maar niet schuimend) eiwit en paneermeel en daarna nog een keer door het eiwit en paneermeel. Dit gaat een stuk makkelijker met eiwit uit een flesje. Als je het eiwit van een echt ei gebruikt gaat het namelijk nogal klonteren.
7. Frituur 3 minuten in plantaardige olie of plantaardig vet van 180°C.

Jip yee lekker wijntje er bij.
Jaaa ik wil natuurlijk mee doen aan de #wineintubes
Deze smaken lekkerder met een biertje 😉 Maar bij de kippenlever bitterballen past wel weer een rood wijntje.
hihi dan houden we het met biertje 🙂
oeps ik voerde mijn oude mail adres in.
#bitterballen, staan al jaar op mijn lijstje. dan maar de workshop winnen dan kan ik er niet meer onder uit
O wat klinken deze #bitterballen lekker. Krijg er spontaan trek in
Deze bitterballen zijn mijn nieuwe favoriet: zo ontzettend lekker! Deze ga ik echt nog veel vaker maken! Dank je wel voor weer zo’n lekker recept Ilona 🙂
Graag gedaan Danielle! Echt super leuk dat je de smaak van bitterballen maken te pakken hebt 😉
Wat n keuzes allemaal. Deze bitterballen lijken me echt heerlijk, al heb ik nog veel meer lekkers gezien. En in het boek staat vast en zeker nog veel meer. Fingers crossed om te winnen, dan ziet onze frituur (jazeker, een met echt vet enzo!) Eens wat anders dan de standaardbitterbal. #goodiebag
De enige juiste manier om bitterballen te frituren 😉