Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Bitterballen met tomaat, parmezaan, burrata en basilicum

Thaise curry bitterballen

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Auteur: Ilona

Omschrijving

Voor ongeveer 60 bitterballen


Ingrediënten

Units Scale
  • 8 gram gelatineblaadjes
  • zonnebloemolie (of andere olie) om in te bakken
  • 400 gram kippendij, zonder vel, in stukjes gesneden
  • 120 gram boter
  • 120 gram bloem
  • 400 gram kokosmelk
  • 2 afgestreken eetlepels rode currypasta (ik gebruik graag de currypasta van het merk Mae Ploy die verkrijgbaar is bij de toko #nospon)
  • 2 kaffir limoenblaadjes (djoeroek purut)
  • zout

Bereidingswijze

1. Week de gelatineblaadjes in een diep bord in koud water.

2. Verhit zonnebloemolie en de rode currypasta in een hapjespan en bak hier de stukjes kippendij zachtjes gaar.

3. Haal de kippendij uit de pan en smelt hierin de boter. Voeg in één keer de bloem toe en roer goed met een rubberen spatel om een gladde massa te verkrijgen. Laat gedurende 3 minuten bakken om de bloem te laten garen.

4. Voeg de koude kokosmelk toe en breng de massa onder goed roeren aan de kook. Haal de pan van het vuur. Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg ze toe aan de massa. Meng hier de fijngehakte kippendij en de curryblaadjes door, proef en breng indien nodig op smaak met zout. Peper zal niet nodig zijn omdat de currypasta al pittig genoeg is.

5. Laat de salpicon afgedekt met plastic folie afkoelen en plaats in de koelkast om op te stijven. Verwijder tijdens het portioneren de curryblaadjes; deze gaan niet mee in de bitterballen vulling.

6. Portioneer de salpicon in porties van 15-18 gram. Rol de porties tot balletjes en paneer ze door bloem, losgeklopt (maar niet schuimend) eiwit en paneermeel en daarna nog een keer door het eiwit en paneermeel. Dit gaat een stuk makkelijker met eiwit uit een flesje. Als je het eiwit van een echt ei gebruikt gaat het namelijk nogal klonteren.

7. Frituur 3 minuten in plantaardige olie of plantaardig vet van 180°C.