
Ik ben erg selectief met het aanvragen van recensie-exemplaren van kookboeken om twee redenen;
1. Ik vind dat een kookboek bij mij en mijn blog moet passen.
2. Ik moet er tijd voor kunnen maken. Om een betrouwbare kookboek recensie te schrijven zal er ook daadwerkelijk uit gekookt moeten worden en wil ik meerdere recepten testen.
Nog voor het verschijnen van het kookboek TLV (de luchthavencode voor Tel Aviv) wist ik dat dit boek een topper zou zijn en ik geen moeite zou hebben om tijd te maken er daadwerkelijk uit te koken.
Sinds ik 10 jaar geleden voor het eerst in Israël kwam is het een van mijn favoriete vakantielanden; het geweldige eten speelt daar toch wel een heel belangrijke rol in.
Voor Jigal Krant, culinair journalist en radiomaker, is Tel Aviv zijn tweede thuis. Een verzameling van de lekkerste recepten, de hipste restaurants en de mooiste verhalen over deze stad heeft hij nu gebundeld in het TLV kookboek. Ik kan je alvast verklappen; daar is hij heel goed in geslaagd. TLV is wat mij betreft dé ultieme verzameling met de lekkerste recepten uit Tel Aviv/ Israel van dit moment.

TLV kookworkshop in Amsterdam
De uitgever vond mij schijnbaar ook geschikt om een recensie te schrijven over TLV; ik werd namelijk uitgenodigd om aan te sluiten bij een workshop die Jigal zou geven in Esther’s Cookery in Amsterdam. Nou is Amsterdam niet naast de deur voor mij maar deze kans liet ik natuurlijk niet voorbij gaan.
Nu kon ik én meteen gerechten uit TLV proeven, én auteur Jigal ontmoeten én een kijkje nemen in de kookschool waarvan ik zoveel mooie gerechten op Instagram voorbij zie komen én nog een paar andere leuke foodbloggers in real life ontmoeten.
Geheel volgens verwachting waren Jigal’s gerechten om van te smullen. We maakten en proefden deze middag:
Bietencarpaccio geserveerd op een bordje van karton zoals dat ook bij restaurant North Abraxas wordt geserveerd.
*
Geroosterde koolrabi van chef Asaf Doktor
*
Boreka’s met extra rokerige aubergine (door de toevoeging van lapsang souchoung!)
*
Geroosterde aubergine met techina, hazelnoten en granaatappelpitten
*
En sloten de maaltijd af met Truffels van techina en chocolade.
Stuk voor stuk top gerechten die de smaak van Tel Aviv perfect weergeven.
De keuken van Tel Aviv; groenten en hitte
Jigal vertelde ons tijdens de workshop dat de keuken van Tel Aviv draait om groenten en hitte.
Dat laatste was me eigenlijk nooit eerder opgevallen maar toen ik er wat langer over nadacht besefte ik dat het inderdaad klopt. Veel groente gerechten worden op hoge temperatuur gebakken of geroosterd boven kooltjes of in de vlammen. Waarna de verbrande buitenkant weer wordt gepeld precies zoals we bij maar liefst 3 van bovenstaande gerechten deden.
De smaak van de groenten, vooral die van de bietjes en de koolrabi, wordt daardoor veel intenser. Het is ook niet zo raar dat het inmiddels over de hele wereld bekende gerecht van een hele geroosterde bloemkool afkomstig is van de Israelische chef Eyal Shani. Ook dat staat in het TLV kookboek, is verrassend eenvoudig om te maken en dus een typisch voorbeeld van de combinatie groenten & hitte.
Over het TLV kookboek
TLV bevat naast interpretaties van (moderne) klassiekers als Hummus en Shakshuka maar liefst 12 recepten van Israëlische topchefs. Jigal dook met hen de keuken in en ontfutselde de recepten van hun signature dishes. Met waar nodig wat kleine aanpassingen, zodat ze ook thuis klaargemaakt kunnen worden, zijn ze terug te vinden in het boek.
Het TLV kookboek bevat naast 100 van Jigal’s favoriete recepten uit Tel Aviv vooral veel verhalen. Dat maakt het een heel persoonlijk kookboek en tevens een lees- en reisboek waarbij je wordt meegenomen in de herinneringen bij de betreffende gerechten en verhalen over het Tel Aviv van nu. Niet alleen interessant dus voor degenen die geinteresseerd zijn in de recepten maar zeker ook ter voorbereiding van een bezoek aan Tel Aviv. Ik heb snel wat restauranttips en dingen die ik zeker mee moest nemen uit Israel genoteerd voor ik in het vliegtuig stapte.
Het boek is verdeeld in de hoofdstukken ‘Met je jatten’ waar streetfood zoals Sabich (mijn favoriet!), Falafel en Borekas centraal staan. In het hoofdstuk ‘Aan tafel’ staan gerechten om indruk mee te maken bij uitgebreide lunches of diners. En tenslotte zijn er de hoofdstukken ‘Salatiem’, wat vrij vertaald salades betekent maar waar in Israel ook dips als Hummus en Labaneh onder worden gerekend, en ‘Basisrecepten’. In dat laatste hoofdstuk staan de recepten die regelmatig terugkeren in als onderdeel van andere gerechten zoals Techina, Gepofte knoflook, Gekaramelliseerde uien en Jigal’s TLV specerijenmix.
Voorafgaand aan deze hoofdstukken vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende veelgebruikte ingrediënten als Za’atar, Silan (dadelsiroop) en Sumak. Vermeldingswaardig is Jigal ’s keuze om deze te omschrijven zoals ze worden uitgesproken; techina ipv tahina en choemoes ipv hummus. Dat zorgt niet langer dan een seconde voor verwarring.

Koken uit TLV
Inmiddels ben ik ook thuis aan de slag gegaan met recepten uit het boek en zeker niet voor het laatst. Alle recepten zijn namelijk heel toegankelijk, erg smakelijk en de meeste ingrediënten ook prima verkrijgbaar.
Ik maakte de Arajes, een soort pitatosti gevuld met gekruid lamsgehakt, als lunch. De Geroosterde aubergine met appel, hazelnoten en silan werd in de kolen van de BBQ bereid en als bijgerecht gegeten. En restjes tomaat en puntpaprika gingen in Jigal’s recept voor Sjaksjoeka als eenpersoons maaltijd toen manlief een avond weg was.
Verder kan ik niet wachten om de Spicy crème brûlée met feta te maken. Gewapend met een lijstje restaurant tips uit TLV ben ik dit gerecht namelijk zelf gaan proeven bij Dalida en dat was zó ontzettend lekker. Het is bijna onvoorstelbaar dat je er maar 4 ingredienten voor nodig hebt. Zo fijn dat chef Dan Zoaretz dit met Jigal wilde delen!
Ook de beide Quinoa salades (met geroosterde paprika, radijs en zwarte olijven & met gerookte kalkoen) staan op het verlanglijstje om snel te maken. Samen met de Vistaboule met crème van labaneh en gekaramelliseerde ui. Verder heb ik het goede voornemen om aan de slag te gaan met het Falafel recept van Jigal omdat ik tijdens mijn laatste bezoek aan Israel een falafeltang kocht. En tenslotte ben ik heel benieuwd naar de Arak cocktails. Arak is een Israëlische anijslikeur en Jigal maakt er onder andere een cocktail met grapefruit en grenadine & een cocktail met appelsap mee die hij Arappelsap noemt. TLV staat echt bomvol lekkere recepten voor iedereen die van de Midden-Oosterse keuken houdt en daar zelf mee aan de slag wil.

Puntje van kritiek?
Ik probeer voor alle kookboek recensies op Worstenbrood & Wijn objectief en kritisch te zijn. Niemand heeft er tenslotte iets aan als ik elk boek alleen maar bejubel. Dat is soms best lastig want de meeste recensie-exemplaren die ik ontvang heb ik op voorhand al aan een kritische blik onderworpen.
Het was dan ook even zoeken want met de fijne recepten, geweldige verhalen en de foto’s die niet alleen het eten maar ook het leven in Tel Aviv goed weergeven is er eerlijk gezegd weinig om kritisch op te zijn. Maar vooruit, er is 1 ding wat ik mis in het TLV kookboek; een recept voor lekkere pitabroodjes. Want die fluweelzachte pita’s waar Jigal het over heeft en die in heel veel recepten terug komen zijn (bijna) niet te koop in Nederland. Zelf omschrijft hij ze als ‘de bordkartonnen misbaksels van de supermarkt’ en geeft wel nog de tip dat de pita’s van de eerste de beste Turkse bakkerij al een stuk beter zijn. Ik ga eens op pad naar de lokale Turk maar vind het eigenlijk wel een mooie reden voor een TLV deel 2 😉
TLV is een uitgave van Nijgh & Van Ditmar en verkrijgbaar bij boekhandels en via Bol.com voor de verkoopprijs van € 29,99.
Disclaimer: Dit boek is op mijn verzoek ter recensie toegezonden door de uitgeverij maar volledig geschreven vanuit mijn eigen enthousiasme. Door de uitgever of auteur is geen enkele invloed uitgeoefend op het schrijven hiervan. De link naar het boek is een affiliate link. Voor meer informatie hierover klik hier
Geef als eerste een reactie