
Mijn familie en vrienden kennen mij gelukkig goed genoeg om te weten dat ik niet zo goed kan omgaan met onverwachte visite. Iedereen is welkom, ik wil voor iedereen met liefde en plezier koken maar ik moet het wel van tevoren weten. Iets met licht autistische trekjes ben ik bang… Maar stel nou dat er toch onverwachts ineens iemand voor de deur staat rond borreltijd. Of je hebt gewoon zin in een lekker borrelhapje maar geen zin om lang in de keuken te staan. Dan zijn deze toastjes met sardine-ansjovisboter echt ideaal!
Je maakt het in een handomdraai en kunt de ingrediënten altijd in huis hebben. Door een onafgebakken afbakstokbrood dik te besmeren met de sardine-ansjovisboter trekt het er lekker in en krijg je een toastje dat precies knapperig genoeg is. Blikjes sardines en ansjovis uit de Nederlandse supermarkt voldoen trouwens prima in dit recept. Je kunt daarop variëren door zelf nog verse kruiden en citroensap toe te voegen. Ik sla altijd een voorraad met kleurrijke sardine-blikjes in in de Franse supermarkt want daar hebben ze een keur aan smaken.
De boter is helemaal van te voren te maken en tot gebruik in de te koelkast bewaren. Vergeet hem in dat geval niet op tijd eruit te halen anders is hij niet smeerbaar.
Toastjes met sardine-ansjovisboter
Ingrediënten
- 1 afbakstokbrood
- 1 blikje sardines (ong. 100 gram)
- 1 klein blikje ansjovis (ong. 50 gram)
- 100 gram zachte roomboter
- paar takjes platte peterselie of basilicum, fijngesneden
- peper uit de molen
- ½ citroen
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 220˚C.
1. Snij het (ongebakken) afbakstokbrood in plakjes van ong. 1 cm dik. Spreid ze uit op een ovenrooster met bakpapier eronder.
2. Laat de sardientjes en ansjovis uitlekken en verwijder de graten van de sardientjes.
3. Prak de vis fijn met een vork door de zachte boter. Meng ook de fijngesneden peterselie er door en breng op smaak met peper en een kneep citroensap.
4. Besmeer het brood redelijk dik met de boter. Schuif het rooster in de oven en laat de toastjes in 8 minuten goudbruin en gaar worden.
Bron: naar een idee uit: Koken met Karin
Afdrukken
Toastjes met sardine-ansjovisboter
Ingrediënten
- 1 afbakstokbrood
- 1 blikje sardines (ong. 100 gram)
- 1 klein blikje ansjovis (ong. 50 gram)
- 100 gram zachte roomboter
- paar takjes platte peterselie of basilicum
- peper uit de molen
- ½ citroen
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 220˚C.
1. Snij het (ongebakken) afbakstokbrood in plakjes van ong. 1 cm dik. Spreid ze uit op een ovenrooster met bakpapier eronder.
2. Laat de sardientjes en ansjovis uitlekken en verwijder de graten van de sardientjes.
3. Prak de vis fijn met een vork door de zachte boter. Meng ook de fijngesneden peterselie er door en breng op smaak met peper en een kneep citroensap.
4. Besmeer het brood redelijk dik met de boter. Schuif het rooster in de oven en laat de toastjes in 8 minuten goudbruin en gaar worden.


O jee… Je vond het dus eigenlijk afschuwelijk toen wij onlangs onverwacht voor de deur stonden 🙈
Trouwens, jij hebt toch altijd een bitterballen op voorraad?
Nee dat was niet onverwacht dat wist ik toch! Een uur van tevoren kan ik nog wel aan 😉 En inderdaad altijd bitterballen in de vriezer.
Nooit aan gedacht om afbakstokbrood voor het afbakken te snijden en dan te bakken met…. Je brengt me op ideeën 🤔 maar sardine-ansjovis boter klinkt ook heel goed!
Dat op ideeën brengen is precies de bedoeling van mijn blog 😄
Vandaag gemaakt, visite, en die waren echt vol lof. Zo lekker, Jammie, jummie en nog meer van dat soort geweldige kreten. Zelfs kritische, ouderwetse manlief zei.. Wow wat lekker.
Kijk dat hoor (of lees in dit geval) ik graag! Super leuk dat je dat nog even laat weten 😃