Tortilla met aubergine, honing & blauwe kaas

Tortilla van aubergine, blauwe kaas en honing
Het eindresultaat; een stevige tortilla met ontzettend veel smaak.

Het recept van deze tortilla met aubergine, honing en blauwe kaas stond als nummer 1 op mijn lijstje met nog te testen recepten. Het komt uit het kookboek ‘Basque’ van topchef Jose Pizarro waar ik al eerder over schreef. De allereerste keer maakte ik hem met de meiden van mijn kookclubje tijdens ons kookavondje met het thema ‘Pinxtos’.
Toen bijna helemaal volgens het recept uit het boek. Waarbij we de 500 ml(!) olijfolie die gebruikt wordt om in te bakken wel drastisch verminderden. Zowel de aardappel als de aubergine werden in heel dunne plakjes gesneden. Het resultaat was echt fenomenaal en de absolute favoriet van die avond. Enig minpuntje; de tortilla (die in het boek overigens is vertaald als omelet) was behoorlijk zwart.

Omdat ik manlief ook graag wilde laten proeven van deze nieuw ontdekte smaaksensatie maakte ik het de volgende avond meteen nog een keer. Ik kwam er alleen te laat achter dat ik geen aardappels meer in huis had en dus werd het een tortilla met alleen maar aubergine. Het viel mij nu op hoe ontzettend veel olie die aubergine opneemt. Het resultaat was daardoor behoorlijk olieachtig en wederom was het ei flink zwart geworden in de pan. Daarnaast was de blauwe kaas die ik de tweede dag gebruikte was een stuk minder pittig dan bij de eerste bereiding waardoor hij een beetje wegviel.

Maar drie keer is scheepsrecht!  Zo bleek bij poging 3 afgelopen zaterdagavond; met wat kleine aanpassingen is de tortilla helemaal perfect geworden. Ik liet 2 eieren weg en heb de aubergine plakjes in de oven geroosterd waardoor ze wél gaar maar niet vettig werden. Verder heb ik, voordat de vulling in de pan gaat, de olie in de pan wel goed heet laten worden zodat het ei direct stolt maar daarna  meteen het vuur lager gedraaid. Het helpt ook als je eerst het grootste gedeelte van de vulling in de koekenpan schept en daarna pas de rest van het eimengsel er overheen giet. Op deze manier is het niet alleen maar ei aan de onderkant waardoor hij minder snel verbrand.

Een heel verhaal voor een in de basis  simpel recept met maar 5 ingrediënten. Toch maken juist die kleine aanpassingen en aanwijzingen echt het verschil. Deze tortilla met aubergine en blauwe kaas is in ieder geval mijn nieuwe favoriet voor een tapas avondje.  Nog een laatste tip: lekker met aioli erbij!

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Tortilla van aubergine, blauwe kaas en honing

Tortilla met aubergine, honing & blauwe kaas

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews

Omschrijving

Voor 1 tortilla. Voor 4 personen als onderdeel van een tapas of pinxtos maaltijd.


Ingrediënten

Scale
  • 300 gram aubergine, in plakjes van ongeveer 0,5 cm
  • 200 gram vastkokende aardappels, geschild en in plakjes van ongeveer 0,5 cm
  • 6 scharreleieren, maat M
  • 75 gram pittige(!) blauw kaas
  • 24 eetlepels vloeibare honing
  • olijfolie om in te bakken

Extra nodig: kleine koekenpan met hoge rand en anti-aanbaklaag.


Bereidingswijze

1.Verwarm de oven voor op 190ºC.  Verdeel de aubergine plakjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bestrijk ze met een beetje olijfolie en bak ze ongeveer 25 minuten in de oven tot ze gaar zijn.

2. Verhit een flink laagje (olijf) olie in een koekenpan en bak hierin de aardappelschijfjes op laag vuur tot ze gaar zijn.  Dit duurt ook ongeveer 25 minuten.  Schep ze uit de pan maar bewaar de olie. Laat de aardappel uitlekken op keukenpapier.

3. Klop de eieren los in een grote kom (de aubergine & aardappelplakjes moeten er ook nog bij) met peper en zout. Verkruimel de blauwe kaas er boven en voeg de honing toe. Meng goed door elkaar met een vork en roer er daarna voorzichtig de aubergine en aardappel bij.

4. Verhit de olie in de koekenpan opnieuw en schep, als de olie heet is, eerst een schep van het aardappel/aubergine mengsel in de pan en giet daarna de rest van het eimengsel er overheen. Draai het vuur meteen lager, het ei zal al gestold zijn aan de buitenkant.  Bak nog zo’n 5 minuten. Zelfs als het midden van de tortilla nog vloeibaar is kun je hem toch al omdraaien. Plaats daarvoor een groot bord op de pan en draai de tortilla in 1 vloeiende beweging om. Laat hem weer terug in de pan glijden en laat hem op laag vuur verder garen. Druk ondertussen met een spatel de randjes van de tortilla naar beneden zodat je de karakteristieke, afgeronde rand krijgt.

5. Laat hem, als hij gaar is, op een bord glijden en serveer warm of lauwwarm.


Tortilla met aubergine, honing & blauwe kaas

Voor 1 tortilla. Voor 4 personen als onderdeel van een tapas of pinxtos maaltijd.

Ingrediënten 

– 300 gram aubergine, in plakjes van ongeveer 0,5 cm
– 200 gram vastkokende aardappels, geschild en in plakjes van ongeveer 0,5 cm
– 6 scharreleieren, maat M
– 75 gram pittige(!) blauw kaas
– 2 – 4 eetlepels vloeibare honing
– olijfolie om in te bakken
Extra nodig: kleine koekenpan met hoge rand en anti-aanbaklaag

Bereidingswijze

1.Verwarm de oven voor op 190ºC.  Verdeel de aubergine plakjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bestrijk ze met een beetje olijfolie en bak ze ongeveer 25 minuten in de oven tot ze gaar zijn.

2. Verhit een flink laagje (olijf) olie in een koekenpan en bak hierin de aardappelschijfjes op laag vuur tot ze gaar zijn.  Dit duurt ook ongeveer 25 minuten.  Schep ze uit de pan maar bewaar de olie. Laat de aardappel uitlekken op keukenpapier.

3. Klop de eieren los in een grote kom (de aubergine & aardappelplakjes moeten er ook nog bij) met peper en zout. Verkruimel de blauwe kaas er boven en voeg de honing toe. Meng goed door elkaar met een vork en roer er daarna voorzichtig de aubergine en aardappel bij.

4.Verhit de olie in de koekenpan opnieuw en schep, als de olie heet is, eerst een schep van het aardappel/aubergine mengsel in de pan en giet daarna de rest van het eimengsel er overheen. Draai het vuur meteen lager, het ei zal al gestold zijn aan de buitenkant.  Bak nog zo’n 5 minuten. Zelfs als het midden van de tortilla nog vloeibaar is kun je hem toch al omdraaien. Plaats daarvoor een groot bord op de pan en draai de tortilla in 1 vloeiende beweging om. Laat hem weer terug in de pan glijden en laat hem op laag vuur verder garen. Druk ondertussen met een spatel de randjes van de tortilla naar beneden zodat je de karakteristieke, afgeronde rand krijgt.

5. Laat hem, als hij gaar is, op een bord glijden en serveer warm of lauwwarm.

Bron: gebaseerd op recept uit Basque van Jose Pizarro

foto maken met telefoon van tortilla
Een beeld van hoe het er bij ons aan tafel vaak aan toe gaat; eerst een foto maken en dan pas eten 😉
Tortilla van aubergine, blauwe kaas en honing
Het eindresultaat; een stevige tortilla met ontzettend veel smaak.

8 Comments

  1. Oeoe, dit lijkt me echt heerlijk! Ik ben gek op gorgonzola!!! En ook nog op eieren, aardappels en aubergine. Alleen die honing staat me tegen. Proef je dat heel erg?

    • Nee dat valt wel mee, het overheerst absoluut niet en je kunt het gerust weg laten. Of evt. vervangen door suiker.

  2. Die foto waar je een foto neemt van je tortilla is echt leuk! Herkenbare situatie, mijn vriendinnen moeten ook altijd wachten als we gezellig gaan tafelen!

    BEANTWOORDEN

  3. Lekker makkelijk voor wanneer je geen zin hebt om te koken. Maar het ziet er daarnaast ook nog is smaakvol uit. Lijkt me erg lekker. Ik ben zelf meer een voorstander van quiche, maar dit lijkt me ook wel het uitproberen waard.

1 Trackback / Pingback

  1. Kookboek waardoor je zin krijgt om te koken: 'Basque' - Worstenbrood & Wijn

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.