Vegan courgetti met knapperige tofu

vegan courgetti met tofu
In de categorie Vegetarisch & Vegan: Courgetti met pittige tofu

Je vraagt je misschien af hoe ik het als niet-vegetariër en BBQ fanatiekeling in mijn hoofd haal om een vegan courgetti te maken? Een tijdje terug keek ik de documentaire What the Health (te zien op Netflix). Spoiler alert; volgens de documentaire is veganistisch eten, dus geen dieren of producten van dierlijke afkomst zoals melk of eieren, hét antwoord op alle medische klachten.  Door sommige critici wordt What the Health omschreven als ‘vegan propaganda’.

Ik denk echter dat de situatie in Nederland niet helemaal vergelijkbaar is met Amerika. Maar de film heeft me toch aan het denken gezet. Mijn conclusie; af een toe een dagje veganistisch eten kan in ieder geval geen kwaad.

Maar dan moet het natuurlijk wel lekker zijn 😉 In mijn zoektocht naar recepten met courgette (geloof me het lijkt wel een courgette invasie in de moestuin…) kwam ik via Pinterest terecht bij de blog Pinch of Yum. Een blog waar ik wel vaker een kijkje op neem. Blogster Lindsay maakt namelijk geweldige food foto’s. Ik kon dan ook niet wachten om de ‘Spicy sesame zoodles with crispy tofu’ uit te proberen. Dat was zelfs nog voor ik besefte dat er geen dierlijke producten aan te pas komen. Vegan bij toeval dus.

Maar veganistisch of niet; deze vegan courgetti met een oosters tintje en knapperige tofu was zo op en ga ik zeker nog vaker maken! De tofu wordt knapperig door het even meebakken van de saus en is lekker pittig. Overigens serveert Lindsay de courgetti rauw, meer als een salade, en heb ik de courgette sliertjes heel even gebakken.

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
vegan courgetti met tofu

Vegan courgetti met knapperige tofu

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews

Omschrijving

Hoofdgerecht voor 2 – 3 personen


Ingrediënten

Units Scale

Voor de chili-sesam saus

  • 30 ml pindakaas (gelijk aan 2 flinke eetlepels)
  • 40 ml sesamolie
  • 40 ml sojasaus
  • 30 ml rijstazijn
  • 1 eetlepel sambal oelek
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 klein stukje gember, gepeld en geraspt

( ik gebruikte 1 volle theelepel kant-en-klare knoflook/gemberpuree van de toko in plaats van deze losse ingrediënten, zie foto onder recept)

Voor de courgetti  & tofu

  • 300 gram stevige tofu ( ik kocht de biologische tofu van AH en maakte die helemaal op)
  • 23 courgettes (afhankelijk van de grootte), tot courgetti gedraaid
  • sesamzaadjes & stukjes lenteui ter garnering

Extra nodig: spiraalsnijder


Bereidingswijze

1. Meng alle ingrediënten voor de chili sesam saus door elkaar en bewaar tot gebruik in de koelkast.

Dit kun je ook prima een dag eerder al voorbereiden.

2. Dep de tofu droog met keukenpapier en snijd in hapklare stukjes.

3. Verhit olie in een koekenpan met anti aanbaklaag. Draai sliertjes van de courgette als je dit nog niet hebt gedaan. Bak de courgetti op middelhoog vuur even kort aan in de koekenpan en verdeel alvast over de borden. Of laat ze rauw als je er een salade van wilt maken.

4. Veeg de koekenpan schoon en verhit nogmaals wat olie in de koekenpan. Bak hierin de tofustukjes tot ze een mooi bruin kleurtje hebben. Voeg tenslotte 2 flinke eetlepels van de saus aan de tofu toe en bak even mee. De saus zal verdampen en opgenomen worden door de tofu waardoor ze mooi krokant worden. Schep de tofustukjes voorzichtig om (of gooi ze ‘om’ in de koekenpan).

5. Verdeel de rest van de saus over de courgetti en verdeel daarover de knapperige tofustukjes, sesamzaadjes en stukjes lente ui.


Vegan courgetti met knapperige tofu

Hoofdgerecht voor 2 – 3 personen

Ingrediënten 

Voor de chili-sesam saus
– 30 ml pindakaas (gelijk aan 2 flinke eetlepels)
– 40 ml sesamolie
– 40 ml sojasaus
– 30 ml rijstazijn
– 1 eetlepel sambal oelek
– 1 eetlepel suiker
– 1 teentje knoflook, geperst
– 1 klein stukje gember, gepeld en geraspt
( ik gebruikte 1 volle theelepel kant-en-klare knoflook/gemberpuree van de toko in plaats van deze losse ingredienten, zie foto onder recept)

Voor de courgetti  & tofu
– 300 gram stevige tofu ( ik kocht de biologische tofu van AH en maakte die helemaal op)
– 2 – 3 courgettes (afhankelijk van de grootte), tot courgetti gedraaid
– sesamzaadjes & stukjes lenteui ter garnering

Extra nodig: spiraalsnijder

Bereidingswijze

1. Meng alle ingrediënten voor de chili sesam saus door elkaar en bewaar tot gebruik in de koelkast.
Dit kun je ook prima een dag eerder al voorbereiden.

2. Dep de tofu droog met keukenpapier en snijd in hapklare stukjes.

3. Verhit olie in een koekenpan met anti aanbaklaag. Draai sliertjes van de courgette als je dit nog niet hebt gedaan. Bak de courgetti op middelhoog vuur even kort aan in de koekenpan en verdeel alvast over de borden. Of laat ze rauw als je er een salade van wilt maken.

4. Veeg de koekenpan schoon en verhit nogmaals wat olie in de koekenpan. Bak hierin de tofustukjes tot ze een mooi bruin kleurtje hebben. Voeg tenslotte 2 flinke eetlepels van de saus aan de tofu toe en bak even mee. De saus zal verdampen en opgenomen worden door de tofu waardoor ze mooi krokant worden. Schep de tofustukjes voorzichtig om (of gooi ze ‘om’ in de koekenpan).

5. Verdeel de rest van de saus over de courgetti en verdeel daarover de knapperige tofustukjes, sesamzaadjes en stukjes lente ui.

Bron: Pinch of Yum

vegan courgetti met tofu
Oosterse courgetti met knapperige tofu veganistisch
Knapperige tofu in koekenpan
Knoflook gember puree bij toko

3 Comments

  1. Ik ben eerlijk gezegd niet zo’n fan van tofu, maar heb al wat lekkere gerechten opgedaan op deze site. Dus wilde dit gerecht toch proberen. Wat blijkt, ook deze is lekker. Al moet ik zeggen dat ik nog steeds geen fan van tofu ben, maar de smaak van de rest van het gerecht was lekker. Ik vraag mezelf af of het ook kan met tempé (vind ik persoonlijk lekkerder, nou ja lekkerder het is het mondgevoel wat ik niet lekker vind bij tofu).
    Heb verder nog een vraagje. Klopt die 30ml pindakaas? Een eetlepel was bij mij al meer dan 30 ml (of mijn weegschaal klopt niet). Heb me gewoon aan de 2 el gehouden.

    Ilona weer bedankt voor een lekker maaltje.

    • Thanks Wendy! Tempeh heb ik zelf nog nooit gebruikt, maar volgens mij kun je dat op dezelfde manier bereiden. En neemt het de saus beter op. De 30 ml klopt hoor; ik gebruik van die afgepaste maatlepels 😉 Een eetlepel-maatlepel is 15 ml. Maar dat is makkelijker & preciezer afmeten met vloeistoffen als met een stevig substantie als pindakaas.

      • Bedankt, Ilona. Ik ga het een keer proberen met tempeh en laat het je weten. Denk wel dat ik te veel pindakaas heb gebruikt dan. Ach ja, maakt niet uit, pindakaas is altijd lekker 😉.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.