
Dat het niet moeilijk of ingewikkeld is om thuis Indiaas te koken? Ik ben nog niet helemaal overtuigd maar onderstaand recept voor een vegetarische indiase curry met paneer die ik leerde tijdens een Indiase kookworkshop is in ieder geval prima te doen. Feit blijft dat je er een behoorlijk lijstje aan ingredienten voor nodig hebt. Gelukkig zijn die tegenwoordig ook in de meeste supermarkten te vinden en heb ik ze sowieso vaak al in huis.
Ik ben al jaren ongelooflijk fan van de Indiase keuken maar kook het zelden thuis. De laatste keer dat ik daar een poging toe waagde heb ik manlief met onze gasten de tuin ingestuurd omdat de stress nogal opliep. Ik probeerde toen 3 verschillende Indiase curry’s tegelijk te maken (vegetarisch, vlees & kip) samen met verse naan en komijnrijst. Het was in ieder geval geen succes om dat allemaal op de avond zelf te maken en ik eindigde met de ingredienten van de verschillende curry’s in de verkeerde pan te gooien…

Sindsdien is mijn motto; lekker Indiaas eten doe ik wel in een restaurant. Maar toen Anne de Graaf van de blog Anne Travel Foodie me uitnodigde voor een workshop Indiaas koken bij haar thuis kreeg ik weer een beetje hoop. Zou de Indiase keuken dan toch minder ingewikkeld zijn dan ik mezelf had aangepraat? Ik kreeg deze middag samen met nog een paar collega foodbloggers les van Indiase chef Meenu Gupta van S & M Indian Cuisine en te vinden via de website Indiasekookcursus.nl .
Nou ben ik altijd een beetje huiverig voor dit soort barterdeals (= je krijgt de workshop of een product gratis in ruil voor aandacht op social media en/of een blogpost) want stel nou dat het tegenvalt. Maar daar hoefde ik gelukkig niet bang voor te zijn. Meenu is een Indiase chef vol passie voor koken en goede producten. Wat ik ook super in haar waardeer is het feit dat ze weliswaar bepaalde producten aanbeveelt maar zich bewust niet aan een bepaald merk wil verbinden.

We maakten deze middag 4 gerechten; een gevulde tomaat Indian style, een rijstgerecht met doperwtjes, onderstaande vegetarische curry met paneer en een dessert met yoghurt en mango. En die waren allemaal heel makkelijk te maken. Maar het fijnste van een kookworkshop volgen zijn niet de recepten (die zijn tenslotte in grote aantallen online & in kookboeken te vinden) maar de tips die niet in de recepten staan. Juist dat is wat ik het leukste vond aan de workshop van Meenu.
Een van die praktische tips is bijvoorbeeld om alle kruiden die je in een recept nodig hebt alvast afgemeten op een bord te leggen. Met de klok mee in de volgorde wanneer je ze nodig hebt. Meenu was ook duidelijk over het gebruik van rijst in de Indiase keuken; dat is altijd basmati rijst. En die hoor je idealiter eerst een paar keer te wassen en dan nog 20 minuten te weken voor je die kookt. Dat maakt de rijstkorrel langer.
De kookcursussen en workshops die via Indiasekookcursus.nl te boeken zijn worden voornamelijk in Noord Holland gegeven maar, met een minimum aan 6 personen, ook thuis of op een andere locatie. Check voor meer informatie & prijzen de website.
Onderstaand recept voor Shahi Paneer, een Indiase vegetarische curry met paneer op basis van tomaat, room en verschillende kruiden, ga ik snel nog een keer maken voor manlief. Hij is zeker net zo’n liefhebber van de Indiase keuken als ik en vind het geen straf als ik wat vaker thuis Indiase gerechten op tafel zet 😉
Afdrukken
Shahi Paneer; vegetarische Indiase curry
- Genoeg voor: 4 1x
Ingrediënten
- 400 gram Indiase kaas (paneer)
- 3 eetlepels zonnebloemolie
- 1 eetlepel komijnzaad
- 10 cashewnoten, fijngehakt
- 10–15 rozijnen, fijngehakt
- 4 cm gember, geschild en geraspt
- 8 eetlepels tomatenpuree
- 2 eetlepels tomatenketchup
- 2 eetlepels korianderpoeder
- 1 theelepel garam masala
- 1 theelepel gemalen zwarte peper (of minder naar smaak)
- 2 theelepels zout
- 125 ml water
- 125 ml kookroom
- 1 eetlepel suiker
- Evt. 2 eetlepels gedroogde fenegriekblaadjes
Bereidingswijze
1. Was de paneer en droog deze op keukenpapier. Snijd de paneer in rechthoekige plakjes van ongeveer een 0,5 cm dik.
2. Verhit zonnebloemolie op hoog vuur in een wok- of hapjespan. Voeg de komijnzaadjes toe en bak deze 2 minuten tot deze beginnen te springen in de pan. Voeg dan de gehakte cashewnoten, rozijnen en gember toe en bak 1 minuut mee.
3. Verlaag de warmtebron naar middelhoog en voeg de tomatenpuree, tomatenketchup, gemalen koriander, garam masala, zwarte peper, zout en water toe aan het mengsel. Dek de pan af met een deksel en laat het geheel 5 minuten pruttelen.
4. Voeg de paneer toe en bak deze 8 minuten mee terwijl je regelmatig alles voorzichtig door elkaar roert. Dek de pan af met een deksel.
5. Voeg de kookroom, suiker en eventueel de verpulverde fenegriekblaadjes toe. Dek de pan weer af met de deksel en laat het mengsel nog 7 minuten op lage temperatuur garen.
Serveer de shahi paneer warm met rijst.

Geef als eerste een reactie