
In het originele recept stond dat deze hoeveelheid voldoende was voor 4 personen als voor- of tussengerecht. Nou geloof me; dit is ruim voldoende voor 8 gewone porties of 16 amuse porties (zoals op de foto). Ook stond er in het recept niet wanneer de room toegevoegd moest worden dus dat heb ik er net voor het pureren maar bij gedaan.
Ik maakte deze venkelsoep met ham- basilicumcrème jaren geleden bij een kerstworkshop. Afgelopen Kerst stond hij weer op het menu als onderdeel van kleine, warme gerechtjes. Maak gerust de hele hoeveelheid en vries de rest in. Alleen de crème fraîche met ham en basilicum dien je op de dag zelf te maken.
Venkelsoep met ham-basilicumcrème
Voorgerecht of tussengerecht voor 8 personen of voor 16 kleine amuse porties
Ingrediënten
– 1,5 liter kippenbouillon
– 50 gram boter
– 60 gram bloem
– 3 grote stronken venkel; schoongemaakt en kleingesneden, venkelgroen bewaard
– 250 ml koksroom
– 50 gram gekookte ham, fijngesneden
– 5 blaadjes verse basilicum, fijngesneden
– 250 gram crème fraîche
Bereidingswijze
1.Smelt de boter en laat niet kleuren. Voeg de bloem toe en laat even garen.
Doe in drie a vier keer de kippenbouillon erbij en roer tot een gladde soep.
2.Doe de venkel erbij en laat in ongeveer 20 minuten garen. Voeg vervolgens de koksroom erbij en pureer met een staafmixer. Breng op smaak met zout en peper.
3.Klop de crème fraîche op en doe de klein gesneden ham en basilicum erbij.
Venkelgroen kleinsnijden en in de soepkommen verdelen.
De crème net voor het doorgeven op de hete soep doen.
Tip: Lekker met knoflookcrostini’s:
Sneetjes stokbrood met knoflookolie insmeren en in de oven rustig afbakken. Serveren bij de soep.
Bron: aangepast naar recept van kerstworkshop bij bioboerderij ’t Schop in Hilvarenbeek
Afdrukken
Venkelsoep met ham- basilicumcreme
Ingrediënten
– 1,5 liter kippenbouillon
– 50 gram boter
– 60 gram bloem
– 3 grote stronken venkel; schoongemaakt en kleingesneden, venkelgroen bewaard
– 250 ml koksroom
– 50 gram gekookte ham, fijngesneden
– 5 blaadjes verse basilicum, fijngesneden
– 250 gram crème fraîche
Bereidingswijze
1.Smelt de boter en laat niet kleuren. Voeg de bloem toe en laat even garen.
Doe in drie a vier keer de kippenbouillon erbij en roer tot een gladde soep.
2.Doe de venkel erbij en laat in ongeveer 20 minuten garen. Voeg vervolgens de koksroom erbij en pureer met een staafmixer. Breng op smaak met zout en peper.
3.Klop de crème fraîche op en doe de klein gesneden ham en basilicum erbij.
Venkelgroen kleinsnijden en in de soepkommen verdelen.
De crème net voor het doorgeven op de hete soep doen.
Tip: Lekker met knoflookcrostini’s:
Sneetjes stokbrood met knoflookolie insmeren en in de oven rustig afbakken. Serveren bij de soep.

Geef als eerste een reactie