
Ik maakte afgelopen week bij toeval deze super lekkere viskoekjes met gerookte en gestoomde vis. Daarbij zal ik maar meteen opbiechten dat ik dus stiekem best wel slecht ben met vis. Niet in het opeten ervan maar in het bereiden. Ik ben altijd bang dat ik zo’n delicate visfilet droog bak in de pan of dat hij aan de pan blijft plakken … Meestal verdwijnt de vis dan in de oven.
Maar afgelopen week was ik aan het testkoken voor Mari Maris (bekend van de Groentebijbel en Mari plukt de dag) en wilde ik naast haar vegetarische hoofdgerecht graag iets met vis serveren. En toen dacht ik dus ineens terug aan de geweldige viskoekjes die we jaren terug in Zuid-Afrika proefden.
Waar ze uiteraard viskoekies worden genoemd in het Afrikaans of fishcakes in het Engels.
Na een duik in mijn kookboekenkast (ja die heb ik ;)) vond ik het kookboek ‘Franschhoek Food’ van Myrna Robins. Het is een van de drie kookboeken die ik als souvenir van onze reis naar Zuid-Afrika mee naar huis nam. Franschhoek staat bekend als de food & wine hoofdstad van Zuid-Afrika en in dit boek verzamelde de schrijfster de signatuurgerechten van 18 toprestaurants.
Viskoekjes zonder aardappel
Het recept voor de viskoekjes met gestoomde en gerookte vis dat ik in het boek vond is afkomstig van La Residence, een luxe hotel met restaurant er bij. Waar ze worden geserveerd met groene asperges, gepocheerd ei en hollandaise saus. In tegenstelling tot veel andere recepten voor viskoekjes (of fish cakes zoals ze ook wel genoemd worden) wordt in dit recept geen aardappel gebruikt. Wat de volle vissmaak veel beter tot zijn recht doet komen.
Ik paste het recept aan voor 2 personen en gebruikte gerookte haringfilet voor een Hollands tintje. Het werden 4 heerlijk knapperige viskoekjes die ik zeker vaker ga maken. Je kunt ook heel makkelijk variëren in smaak door andere vissoorten te gebruiken. Is het mengsel te nat en valt het uit elkaar? Meng er dan wat aardappelzetmeel of maizena door.
Afdrukken
Zuid-Afrikaanse viskoekjes; met gerookte en gestoomde vis
Omschrijving
Voor 4 -6 viskoekjes
Ingrediënten
- 120 gram witte vis (ik gebruikte een kabeljauwhaasje)
- 100 gram gerookte vis (ik gebruikte gerookte haringfilet)
- 1 lente-ui, alleen het witte gedeelte, fijngehakt
- 1/2 rode peper, zaadjes verwijderd en fijngehakt
- 1 flinke eetlepel mayonaise
- paar druppels Tabasco met chipotle smaak
- paar druppels Worcestershire saus
- bloem, ei en paneermeel om de viskoekjes te paneren
- olie om te bakken
Bereidingswijze
1. Stoom je stukje witte vis 6 minuten gaar in de stoomoven. Heb je geen stoomoven? Dan zou ik het even zachtjes in de pan gaar bakken.
2. Laat de gestoomde vis even afkoelen en pluk daarna samen met de gerookte vis in stukjes. In totaal heb je 200 gram vis nodig. Meng de vis samen met de lente-ui, peper, mayonaise, Tabasco en Worcestershire saus door elkaar in een kom en vorm er 4 – 6 platte burgers van. Leg tot gebruik in de koelkast om ze wat steviger te laten worden.
3. Paneer de viskoekjes voor je ze gaat bakken door ze eerst door de bloem, daarna door een losgeklopt eitje en tenslotte door het paneermeel te halen.
4. Verhit zonnebloemolie in een koekenpan en bak de viskoekjes op middelhoog vuur tot ze een mooi bruin korstje hebben.
Viskoekjes met gestoomde en gerookte vis
Voor 4 – 6 kleine viskoekjes
Ingrediënten
- 120 gram witte vis (ik gebruikte een kabeljauwhaasje)
- 100 gram gerookte vis (ik gebruikte gerookte haringfilet)
- 1 lente-ui, alleen het witte gedeelte, fijngehakt
- 1/2 rode peper, zaadjes verwijderd en fijngehakt
- 1 flinke eetlepel mayonaise
- paar druppels Tabasco met chipotle smaak
- paar druppels Worcestershire saus
- bloem, ei en paneermeel om de viskoekjes te paneren
- olie om te bakken
Bereidingswijze
1. Stoom je stukje witte vis 6 minuten gaar in de stoomoven. Heb je geen stoomoven? Dan zou ik het even zachtjes in de pan gaar bakken.
2. Laat de gestoomde vis even afkoelen en pluk daarna samen met de gerookte vis in stukjes. In totaal heb je 200 gram vis nodig. Meng de vis samen met de lente-ui, peper, mayonaise, Tabasco en Worcestershire saus door elkaar in een kom en vorm er 4 platte burgers van. Leg tot gebruik in de koelkast om ze wat steviger te laten worden.
3. Paneer de viskoekjes voor je ze gaat bakken door ze eerst door de bloem, daarna door een losgeklopt eitje en tenslotte door het paneermeel te halen.
4. Verhit zonnebloemolie in een koekenpan en bak de viskoekjes op middelhoog vuur tot ze een mooi bruin korstje hebben.
Bron: recept uit het kookboek ‘Franschhoek Food’ van Myrna Robins.

Geef als eerste een reactie