
Witlof met ham en kaas; een klassieker die ik altijd maak volgens het recept van de Belgische Michelinsterrenchef Peter Goossens. Als je de aflevering van ‘Meesterlijke klassiekers’ online terugkijkt via njam.tv snap je meteen waarom en loopt het water je in de mond! Onze zuiderburen noemen dit gerecht trouwens witloofrolletjes met hesp en kaassaus.
In plaats van witlof te koken zoals in andere recepten wordt hij hier gebraiseerd. Dat betekent even kort aanbraden en gaar laten worden onder een op maat geknipt bakpapiertje met de deksel op de pan. Sinds ik witlof op deze manier klaar maak heb ik het nooit meer anders gemaakt. Je moet er wat meer tijd voor nemen maar dat is het dubbel en dwars waard.
Gaat de witlof bij jou normaal gesproken alleen met geraspte kaas in de oven? In onderstaand recept gaat de witlof onder een laagje saus waar het kookvocht en kaas in verwerkt zijn. Plus dan nog geraspte kaas. Geloof me. Dit is het ultieme recept!
Wij eten dit gerecht vaak zonder iets erbij, omdat dit recept ruim voldoende is als hoofdgerecht voor 2 personen. Maar het is ook erg lekker met gebakken aardappelen of aardappelpuree erbij.
Afdrukken
Witlof met ham en kaas; naar recept van Peter Goossens
Omschrijving
Voor 6 rolletjes (hoofdgerecht voor 2 personen of bijgerecht voor 3)
Ingrediënten
- 6 stronkjes witloof
- 50 gram boter
voor de saus: - 45 gram boter
- 50 gram bloem
- 375 ml volle melk
- 50 gram geraspte Gruyère of belegen kaas
- vers geraspte nootmuskaat
- vers gemalen peper – fijn zeezout
voor de afwerking: - boter om in te vetten
- 6 plakjes beenham
- 40 gram geraspte Gruyère of belegen kaas
Bereidingswijze
1. Verwijder het hart uit het witlof, zorg dat de blaadjes niet openvallen. Ik doe dit door slechts het onderste stukje heel dun af te snijden en uit de onderkant een kogeltje.
2. Smelt de boter in een hapjespan en kleur hierin het witlof lichtjes aan. Kruid aan beide kanten met peper en zout. Voeg een bodempje water toe (ik gebruikte 200 ml) en braiseer het witlof ongeveer een half uur onder bakpapier met het deksel op de pan. Haal het witlof uit de pan waarbij je het vocht goed uit laat lekken. Houd de jus opzij voor de saus.
3. Laat voor de saus de boter smelten en roer de bloem erdoor tot een droge roux. Laat 2 minuten zachtjes bakken. Giet de koude melk op de roux en laat de saus binden terwijl je goed blijft roeren. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Klop er vijf lepels bakvocht van het witlof door. Meng de geraspte kaas door de saus en laat smelten.
4. Warm de oven voor op 180°C. Beboter een ovenschotel. Rol de witlof stronkjes in de ham en schep de saus erover. Strooi de Gruyère erover en bak 15 minuten in de voorverwarmde oven. Zet de schotel onder de grill en gratineer tot een mooi krokant korstje.
Bron: Peter Goossens via Njam.tv
Meer inspiratie?
Op zoek naar meer klassieke, comfortfood recepten? Check zeker even mijn recepten van:


Dit stond vanavond op onze dish…#wineintubes
Leuk om te lezen!
Heerlijke witlof met kruidnagelkaas en zalm gegeten. Ga dit zeker vaker maken.
Dat is goed om te horen 😃 Je weet nu waar je het recept kunt vinden.