
Het is alweer een tijdje geleden dat ik in Japan & Zuid Korea op vakantie ben geweest. Maar de geuren en smaken van zowel de Japanse Yakitori spiesjes als de heerlijke plakjes vlees die van de tafel BBQ kwamen in Korea ben ik nog lang niet vergeten. Ik was dan ook erg benieuwd naar de recepten in het boek ‘ Yakitori & Korean BBQ’. Is dat überhaupt wel thuis na te maken?
Nu heb ik goed nieuws en slecht nieuws… Het goede nieuws is: met dit boek kom je een heel eind.
Het slechte nieuws is: je hebt stiekem best veel speciale BBQ spullen nodig om aan de juiste bereidingswijze te voldoen én speciale kooltjes. Dus het is lastig om echt in de buurt van het origineel te komen.
Over ‘Yakitori & Korean BBQ’
Het is even zoeken wie nou precies dit kookboek heeft geschreven. Iets waar ik toch altijd wel waarde aan hecht. Is het een willekeurig iemand die gevraagd is wat Yakitori en Koreaanse BBQ recepten bij elkaar te sprokkelen? Is het iemand met Japanse of Koreaanse roots? Of is het iemand met een grote passie voor beide keukens?
Het laatste lijkt het geval. Auteur Jonas Cramby is namelijk een Zweedse journalist, foodblogger, kookboekauteur en restaurantcriticus. Hij schreef al eerder succesvolle kookboeken over de Tex Mex keuken en zijn Instagram feed bekijkend ziet het er naar uit dat hij zich al een tijdje op de Aziatische & Japanse keuken focust.
Het Yakitori gedeelte
‘Yakitori is niets bijzonders, maar tegelijkertijd het lekkerste ter wereld” Aldus de schrijver.
Bij de Japanse keuken denken de meeste westerlingen waarschijnlijk vooral aan sushi & sashimi. Maar een beetje foodie weet dat de Japanse keuken veel diverser is. Het grappige van in Japan reizen is dat elke specialiteit zijn eigen restaurant heeft. Zo aten manlief en ik tijdens onze huwelijksreis niet alleen in een tempura restaurant (waar dus alles gefrituurd is) en een Kobe beef restaurant (de hemel op aarde), maar ook in een heus yakitori restaurant. Met alleen maar BBQ spiesjes op het menu!
Wij zaten daar aan de bar met de yakitori grills recht voor onze neus. Iets dat in Nederland natuurlijk nooit zou kunnen. Het restaurant stond echt blauw van de rook! Wat je nodig hebt om thuis yakitori te maken en de techniek van het grillen wordt goed beschreven in het boek. Je grilt yakitori meestal direct boven het vuur. Overigens wordt in Japan vaak binchotan-kool gebruikt voor yakitori maar dat is lastig te krijgen en ontzettend prijzig.
Het liefst was ik met de yakitori-saus (Tare) aan de slag gegaan maar de nogal tijdrovende bereidingswijze met kippenkarkassen maakte dat de meiden van mijn kookclubje (waarmee we heel toevallig Japans als thema hadden gekozen) voor kant-en-klare Yakitori saus kozen. Bovendien grilden we ze bij gebrek aan een BBQ in de grillpan wat in dit geval een prima alternatief was. De spiesjes met kippendij en lente-ui waren heerlijk mals maar misten uiteraard dat specifieke grillsmaakje.
Een andere recept dat ik maakte waren de Tsukune; kipgehaktballen met eigeel. Waarbij je evenveel vet als minder vet kippenvlees fijnhakt tot gehakt en ze na het grillen dipt in een mix van eidooier, sojasaus, sesamolie en sesamzaad. Deze spiesjes grilden manlief en ik wel op de kooltjes BBQ. Het was alleen wat lastig om het gehakt niet van de spiesjes af te laten glijden.
Er staan ook genoeg bijgerechten in het boek, zoals verschillende soorten komkommersnacks, een Japanse koolsalade, pittige tauge en bosuisalade. Ik maakte de Komkommer met misodip en serveerde die bij de Tsukune.

Het Korean BBQ gedeelte
De Koreaanse BBQ is een verhaal apart. Dat is namelijk een ronde tafel BBQ met kooltjes, die in het midden van de tafel is ingebouwd, waar fijngesneden plakjes vlees op worden gelegd die vervolgens worden geserveerd in een Ssam. Ssam is een wrap van sla die als taco wordt gegeten. Snap je het nog? In Korea worden onder andere sesamblad en verschillende andere soorten sla gebruikt om stukjes vlees en bijgerechten als kimchi en Ssamjang (Koreaanse grillsaus) mee te beleggen en uit de hand op te eten. Ik was blij dat wij tijdens onze vakantie in Seoul meteen de eerste avond een foodtour hadden geboekt want zie dat als Westerling maar eens uit te vogelen in een taal die je noch kunt lezen noch kunt verstaan.
Deze manier van grillen is erg lastig te imiteren zonder de juiste BBQ. Je zou dit in Nederland het makkelijkst kunnen vervangen door een grillplaat op tafel te zetten. Al zag ik ook een mooie Korean BBQ grillpan online die je op gas kunt zetten. Maar dan is het idee van met z’n allen aan tafel rond de BBQ helemaal weg. Alle recepten die je nodig hebt om echt Koreaans te eten staan in Yakitori & Korean BBQ: Bulgogi (gemarineerd rundvlees), Samgyupsal (buikspek), Klassieke kimchi (maar ook recepten voor snelle kimchi) en Bokkeumbap (gebakken kimchi rijst) .
Wat nog hoog op mijn to-cook lijstje staat is het recept waarvan Cramby zelf eigenlijk al zegt dat het niet thuis hoort in dit boek: Kimchi Udong. Het is volgens hem het meest gemaakte recept aller tijden van het Amerikaanse blad Bon Appetit en perfect voor doordeweeks. Nu eerst nog zelf kimchi maken dus 😉
Conclusie
Yakitori & Korean BBQ is een leuke afwisseling op de meer mainstream BBQ boeken die verkrijgbaar zijn. Zeker een aanrader voor iedereen die het leuk vind om met deze 2 manieren van grillen aan de slag te gaan en voor iedereen die meer wil weten over Japanse Yakitori en Koreaanse BBQ grilltechnieken.
Het is zelfs een aanrader voor alle foodies die van plan zijn om naar een van beide landen op vakantie te gaan omdat er nog zoveel meer leuke info in staat. Verder worden alle technieken, feitjes over vlees, feitjes over binchotan kool de verschillende soorten tafel BBQ’s en zelfs bijpassende alcoholische drankjes besproken.
Yakitori & Korean BBQ is een uitgave van Good Cook en verkrijgbaar bij boekhandels en via Bol.com voor de verkoopprijs van € 19,95. Koop je het boek via deze link? Dat zou ik heel tof vinden want jij betaalt hetzelfde en Bol.com betaalt mij 6% commissie.
Disclaimer: Dit boek is op mijn verzoek ter recensie toegezonden door de uitgever maar volledig geschreven vanuit mijn eigen enthousiasme. Door de uitgever of auteur is geen enkele invloed uitgeoefend op het schrijven hiervan. De link naar het boek is een affiliate link. Voor meer informatie hierover klik hier

Geef als eerste een reactie