Omschrijving
Voor ongeveer 10 yufkarolletjes, afhankelijk van hoeveel gehakt je gebruikt per deegplakje. Voldoende voor 4 personen als onderdeel van een maaltijd.
Ingrediënten
- 1 rode ui, fijngesneden
- 300 gram lamsgehakt
- 4 eetlepels za’atar
- 1/2 eetlepel sumak, plus extra om te bestrooien
- zout
- 250 gram dikke Turkse yoghurt
- milde olijfolie
- 1 pak yufkadeeg (verkrijgbaar bij de Turkse supermarkt; neem de driehoekvelletjes)
- 2 teentjes knoflook
- 3 eetlepels boter
- 2 eetlepels pul biber
- 100 gram pijnboompitjes
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor tot 200℃.
2. Meng de fijngesneden rode ui samen met de za’atar en de sumak door het lamsgehakt. Breng op smaak met peper en zout.
3. Roer 6 eetlepels yoghurt los met 3 eetlepels olijfolie. Leg vervolgens de yufkavellen voor je (ik deed dat gewoon op het aanrecht) en bestrijk elk vel yufkadeeg aan beide zijden met de yoghurtolie. Daarna verdeel je aan de brede kant van een deegvel een heel dun streepje gehakt en rol je het op. Herhaal met de rest van het deeg en gehakt, tot het op is. Leg de rolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk met nog wat van de yoghurtolie. Bak ze goudbruin en knapperig in circa 15 minuten en keer ze tussendoor een keer om.
4. Pers de knoflook fijn. Verhit vlak voor de yufkarolletjes uit de oven komen de boter met de pul biber, knoflook en pijnboompitjes en bak goudbruin.
5. Roer de rest van de yoghurt los met wat zout. Serveer de yufkarolletjes met de koude yoghurt eroverheen, schep de warme knoflook-pijnboompitjesboter erover en bestrooi met nog wat sumak.
Notities
Het vergt wat oefening om de rolletjes mooi strak op te rollen.