Zelfgemaakte huzarensalade; lekker bij de BBQ

Zelfgemaakte huzarensalade
Het eindresultaat; een grote schaal vol zelfgemaakte huzarensalade

Het verschil kan haast niet groter; kleffe huzarensalade in een bak uit de supermarkt of zelfgemaakte huzarensalade.
De eerste bestaat vooral uit veel mayonaise.  Zelfgemaakte huzarensalade zit daarentegen bomvol met verse ingrediënten zoals aardappels, wortels en erwtjes.  Zoetzure augurken en zilveruitjes zorgen voor een knapperige en frisse toevoeging.

Twee totaal verschillende dingen, zeker als je de ingrediënten niet fijnstampt maar in fijne stukjes laat. Het mag duidelijk zijn welke variant er aantrekkelijker uitziet. En ook zo smaakt!  Het is even wat werk maar als je zorgt dat alle ingrediënten die gekookt moeten worden al gekookt zijn valt het uiteindelijke samenstellen van de huzarensalade wel mee.

Het is een heerlijke maaltijdsalade voor een zomerse dag of als bijgerecht bij een BBQ met bijvoorbeeld bierblikburgers of gegrilde kippenvleugeltjes. Wil je hem al een dag van te voren voorbereiden? Meng dan pas op de dag zelf, ongeveer een uur voor het serveren, de dressing er door. Anders trekt de dressing al helemaal in de ingredienten en is hij de volgende dag te droog. Of bewaar wat van de dressing en meng die er last-minute door.

Zelfgemaakte huzarensalade

Voor 4 personen als maaltijdsalade. Of 8 personen als bijgerecht bij de BBQ.

Ingrediënten

– 500 gram vastkokende aardappelen, geschild en in blokjes van 1 cm gesneden
– 125 gram winterpeen, geschild en in blokjes van 1 cm gesneden
– 125 gram tuinerwten (pak, diepvries)
– 3 eieren
– 100 gram augurken, zoetzuur
– 150 gram schouderham (pakje)
– 50 gram zilveruitjes
– 1 lichtzure appel (bijv Granny Smith)
– 1 eetlepel kappertjes
– 5 eetlepels mayonaise
– 2 eetlepels wittewijnazijn
– 1 eetlepel mosterd

Bereidingswijze

1. Kook of stoom de aardappelblokjes 6 minuten in water met zout en voeg de laatste 4 minuten de winterpeen toe. In de laatste 2 minuten kook je ook de tuinerwten nog even mee. Laat alle groenten afkoelen.

2. Kook of stoom de eieren 8 minuten. Laat ze schrikken in koud water en pel ze. Snijd  1 ei in partjes en houd apart voor de garnering.

3. Snijd 1 augurk in plakjes en de helft van de ham in dunne reepjes. Houd apart.

4. De rest van de ham, augurken, zilveruitjes en eieren in kleine stukjes snijden.

5. Snijd de appels in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd in partjes. Meng het zilveruitjes mengsel met de aardappel, winterpeen, erwten, appel en kappertjes in een kom of saladeschaal.

6. Meng voor de dressing de mayonaise met de azijn en de mosterd en schep door de huzarensalade. Breng op smaak met peper en zout. Laat 60 minuten afgedekt in de koelkast staan en garneer  voor het serveren met de overgebleven augurken, de partjes ei en de ham.

Bron:   recept uit de Allerhande van AH

Op zoek naar meer lekkere salades voor bij de BBQ? Een andere grote favoriet in huize Worstenbrood & Wijn is dit recept voor Cole Slaw en deze Aardappelsalade.

Heb je een van mijn recepten gemaakt? Laat dan zeker een reactie achter hieronder want ik vind het erg leuk om te lezen wat je er van vond.

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Zelfgemaakte huzarensalade

Zelfgemaakte huzarensalade; lekker bij de BBQ

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews

Omschrijving

Voor 4 personen als maaltijdsalade. Of 8 personen als bijgerecht bij de BBQ.


Ingrediënten

– 500 gram vastkokende aardappelen, geschild en in blokjes van 1 cm gesneden
– 125 gram winterpeen, geschild en in blokjes van 1 cm gesneden
– 125 gram tuinerwten (pak, diepvries)
– 3 eieren
– 100 gram augurken, zoetzuur
– 150 gram schouderham (pakje)
– 50 gram zilveruitjes
– 1 lichtzure appel (bijv Granny Smith)
– 1 eetlepel kappertjes
– 5 eetlepels mayonaise
– 2 eetlepels wittewijnazijn
– 1 eetlepel mosterd


Bereidingswijze

1. Kook of stoom de aardappelblokjes 6 minuten in water met zout en voeg de laatste 4 minuten de winterpeen toe. In de laatste 2 minuten kook je ook de tuinerwten nog even mee. Laat alle groenten afkoelen.

2. Kook of stoom de eieren 8 minuten. Laat ze schrikken in koud water en pel ze. Snijd  1 ei in partjes en houd apart voor de garnering.

3. Snijd 1 augurk in plakjes en de helft van de ham in dunne reepjes. Houd apart.

4. De rest van de ham, augurken, zilveruitjes en eieren in kleine stukjes snijden.

5. Snijd de appels in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd in partjes. Meng het zilveruitjes mengsel met de aardappel, winterpeen, erwten, appel en kappertjes in een kom of saladeschaal.

6. Meng voor de dressing de mayonaise met de azijn en de mosterd en schep door de huzarensalade. Breng op smaak met peper en zout. Laat 60 minuten afgedekt in de koelkast staan en garneer  voor het serveren met de overgebleven augurken, de partjes ei en de ham.


Verse huzarensalade
Het eindresultaat; een grote schaal vol zelfgemaakte huzarensalade

2 Comments

  1. Ondertussen heb ik deze huzarensalade al een paar keer gemaakt en wij zijn er dol op.
    Persoonlijk vind ik deze veel lekkerder dan de gestampte huzarenslade om het zo maar te noemen.
    Echt een heerlijk gerecht! Zeker in combinatie met de beer can burgers 👍🏻.

    • Thanks! Ik testte afgelopen week nog een ander recept voor verse huzarensalade maar die kwam toch niet in de buurt van deze.

1 Trackback / Pingback

  1. Voor bij de BBQ; Aardappelsalade - Worstenbrood & Wijn

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.