Zelfgemaakte kruidenboter – voor bij de BBQ

Voor zelfgemaakte kruidenboter heb je eigenlijk geen recept nodig. Het komt namelijk gewoon niet zo heel nauw. Maar omdat me regelmatig naar het recept gevraagd wordt, besloot ik hem toch eens uit te typen.

Het ‘geheim’ van de verrukkelijke smaak van zelfgemaakte kruidenboter zit hem natuurlijk in het gebruik van verse kruiden. Zelf gebruik ik eigenlijk altijd een mix van verse peterselie, bieslook en een beetje dragon. Dezelfde combinatie dus als in mijn asperge-aardappelsalade. Waarbij ook hier de waarschuwing geld om verse dragon niet overmatig te gebruiken, omdat het al snel kan overheersen.

De hoeveelheden die je hieronder aangegeven ziet staan kun je als richtlijn aanhouden. Maar gebruik gerust meer of minder kruiden of knoflook als je dat lekker vindt. Uiteraard is het ook erg eenvoudig om, als je toch bezig bent, meteen een dubbele of driedubbele hoeveelheid te maken. Rol dan de kruidenboter die je niet meteen gebruikt in een vel bakpapier en bewaar tot gebruik in de vriezer.

Dit recept staat ook in mijn BBQ-boek Grillen & Chillen, samen met nog veel meer lekkere en makkelijke BBQ-recepten voor elke dag.

Zelfgemaakte kruidenboter

Ingrediënten

– 250 gram roomboter
– sap van een halve citroen
– 40 gram peterselie
– 40 gram bieslook
– 2 tenen knoflook
– grof zeezout
– evt. extra verse dragon en/of gedroogde Provençaalse kruiden

Bereidingswijze

1. Zorg dat de boter op kamertemperatuur is. Hak in de tussentijd de verse kruiden fijn en pers de knoflook uit met een knoflookpers.

2. Meng de kruiden en de knoflook goed door de boter, ik prak dit er door met een vork, en voeg het sap van een halve citroen toe.

Breng op smaak met grof zeezout.

Op zoek naar meer lekkere smeersels en dips voor bij je BBQ-etentje? Dit plankje met gekruide boter is zeker zo makkelijk en superfeestelijk om op tafel zetten. Ook mijn oude kaas- oijventapenade en artisjokhartendip zijn altijd een succes.

Hieronder vind je een receptkaart met printvriendelijke versie van dit recept van zelfgemaakte kruidenboter:

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Zelfgemaakte kruidenboter – voor bij de BBQ

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews

Ingrediënten

Scale
  • 250 gram roomboter
  • sap van een halve citroen
  • 40 gram peterselie
  • 40 gram bieslook
  • 2 tenen knoflook
  • grof zeezout
  • evt. extra verse dragon en/of gedroogde Provençaalse kruiden

Bereidingswijze

1. Zorg dat de boter op kamertemperatuur is. Hak in de tussentijd de verse kruiden fijn en pers de knoflook uit met een knoflookpers.

2. Meng de kruiden en de knoflook goed door de boter, ik prak dit er door met een vork, en voeg het sap van een halve citroen toe.

Breng op smaak met grof zeezout.


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.