
Mijn recensie over het Zes seizoenen kookboek van Joshua McFadden heeft even op zich laten wachten. Ik was namelijk veel te druk met er uit koken 😉 Het houdt ook maar niet op met prachtige kookboeken die uitkomen dit jaar…. Zes seizoenen gaat echt meteen de Top 10 van mijn kookboekenverzameling in. Toch in ieder geval als het gaat om recepten en inspiratie om het jaar rond te koken met groenten uit de moestuin.
Maar wie is Joshua McFadden eigenlijk? Ik had nog nooit van hem gehoord tot dit boek. Joshua is een chef kok uit Amerika die, na bij verschillende top restaurants te hebben gewerkt, op een boerenbedrijf aan de slag ging. Wat ook de naam van het boek verklaart; want als je kookt met verse groenten van het land dan bestaat het jaar niet uit 4 seizoenen. Eigenlijk bestaat het zelfs uit 365 seizoenen want elke dag is er weer iets anders klaar om geoogst te worden. Het resultaat van zijn ervaring als chef en de tijd die hij doorbracht op de boerderij is dus gebundeld in dit prachtige kookboek. Het staat bomvol originele en verrassende recepten waarbij groenten de hoofdrol spelen.
Zes Seizoenen
Het boek is dus ingedeeld in zes seizoenen: Lente, Vroege zomer, Midzomer, Nazomer, Herfst en Winter. Heerlijk idee toch dat de zomer het langst is? 😉 Bij gerechten uit Lente moet je denken aan Salade van rauwe artisjok, kruiden, amandelen en Parmezaanse kaas. In het hoofdstuk Vroege Zomer vind je Gestoomde bietjes met avocado en zonnebloemzaad. Rauwe bloemkoolcouscous met amandelen, kersen en sumak in de midzomer en Bladkoolsalade met cashewnoten en peperoncini in de Herfst.
Voor de meest uiteenlopende soorten groenten staan er gemiddeld zo’n 3 recepten in het boek. Zo is er bij radijs de keus uit; Radijs met tonnato (ja die saus van vitello tonnato), zonnebloempitten en citroen, Geroosterde radijsjes met dadels, appels en radijsloof (ook leuk dat dat gebruikt wordt!) en Geroosterde radijsjes met gebruinde boter en honing. Dat is weer eens wat anders dan rauwe radijsjes op een broodje kaas of door de salade.
Het laatste gerecht van geroosterde radijsjes is een nieuwe favoriet in mijn repertoire. Ik paste het iets aan door er een combinatie van te maken met een recept uit TLV. De uitgewerkte versie daarvan zal ik binnenkort met jullie delen.
Zes seizoenen is overigens geen vegetarisch kookboek; groenten spelen weliswaar de hoofdrol maar vlees en vis worden ook gewoon gebruikt.

Wat ik kookte uit Zes Seizoenen
Het eerste recept dat ik het uit het Zes seizoenen kookboek maakte was de Frittata van asperges, brandnetels en groene knoflook. Die laatste twee ingredienten kon ik zo uit mijn tuin plukken. Zo leuk om een keer iets met onkruid te maken. Al moet ik meteen bekennen dat ik niet precies kan omschrijven hoe brandnetel nou eigenlijk smaakt. Dat zal vast te maken hebben met de twee andere smaken die meer naar voren kwamen.
Toen mijn nichtjes mee aten testte ik het recept van Pasta carbonara met doperwtjes. Een gerecht wat, ter afwisseling van de door mij veelgemaakte Pasta carbonara met courgette, zeker vaker op tafel gaat komen. Vooral nu de verse doperwtjes nog volop uit de moestuin komen.
Verder maakte ik dus die heerlijke geroosterde radijsjes samen met een Salade van sugarsnaps, nieuwe aardappels, ei en sardines als lunch. En tenslotte Koolrabi met citrus, rucola, maanzaad en creme fraiche als voorgerecht.
En dan zou ik bijna mijn andere nieuwe favoriet uit dit kookboek vergeten te vermelden; Gekruide boter met warm brood! Een plaatje om te zien en het recept, ook al is het eigenlijk geen recept te noemen, mocht ik van de uitgever met jullie delen. Je vind hem via deze link.
De recepten die ik testte waren goed te volgen en zeer geslaagd. Wat ook prettig is; het resultaat ziet er precies zo uit als op de foto’s.

Zijn er ook nog nadelen?
Sommige recepten in Zes seizoenen vind ik wat onoverzichtelijk omschreven. Dat komt waarschijnlijk mede door de indeling van de pagina’s waarbij langere recepten over 2 kolommen worden geschreven. Dat vind ik zelf niet prettig lezen. En een aantal recepten bestaat uit zoveel beschreven handelingen, zoals de Tuinbonen-pistachepesto met pasta, dat ik al snel afhaak bij het lezen van het hele recept. In dat geval gebruik ik de ingredienten als uitgangspunt en maak mijn interpretatie er van.
Wat niet zozeer een nadeel is maar een vriendin die door het boek bladerde meteen opviel: er wordt ontzettend veel Parmezaanse kaas gebruikt. En chilivlokken viel mij zelf op. Dat zijn wel een beetje de schrijvers signature smaakmakers.
Zes Seizoenen is een must-have voor iedereen met een moestuin die op zoek is naar nieuwe inspiratie om groenten te bereiden. Maar eigenlijk gewoon voor iedereen die weer eens iets anders op tafel wil zetten. Voor mij is een kookboek al geslaagd als ik er zin van krijg om te gaan koken. En helemaal top als er minstens 1 gerecht in staat dat de wow-factor oplevert en ik nog veel vaker wil maken. Dat maakt Zes seizoenen in ieder geval helemaal waar.
Zes seizoenen is een uitgave van Uitgeverij Spectrum en verkrijgbaar bij boekhandels en via Bol.com voor de verkoopprijs van € 35. Er is ook een digitale versie beschikbaar voor € 19,99.
Disclaimer: Dit boek is op mijn verzoek ter recensie toegezonden door de uitgever maar volledig geschreven vanuit mijn eigen enthousiasme. Door de uitgever of auteur is geen enkele invloed uitgeoefend op het schrijven hiervan. De link naar het boek is een affiliate link. Voor meer informatie hierover klik hier
Geef als eerste een reactie