Zoete-aardappelpizza met vijgen en gorgonzola

Ik mocht van de uitgever zelf een recept zoeken uit de Vegabijbel om te publiceren op mijn blog. Dat is dus zoiets als een kind in een snoepwinkel met teveel keus… Van de recepten die ik er tot nu toe uit gemaakt heb ging het tussen de Linguine met spruiten, vijgen en gorgonzolasaus en de Zoete-aardappelpizza met vijgen en gorgonzola. De oplettende lezer heeft vast al in de gaten dat mijn hoofd stond naar blauwe kaas en vijgen.

Dat kwam eigenlijk vooral doordat ik nog kilo’s vijgen in de diepvries had liggen en recepten zocht om ze in te gebruiken. Dat was dus geen succes. Ja die recepten wel maar die vijgen uit de diepvries niet. Eenmaal ontdooid waren ze helemaal nat en niet echt smaakvol meer. Ik heb ze daarom uiteindelijk maar weggelaten op de zoete-aardappelpizza en vervangen door serranoham. Dan is het dus geen vegetarische pizza meer maar wel lekker! Sowieso zijn vijgen nu niet in het seizoen dus dit is een prima optie.

Terug naar die zoete-aardappelpizza uit de Vegabijbel. Normaal gesproken ben ik niet zo’n fan van niet-traditionele pizzabodems. Doe mij maar een echte Italiaanse dunne bodem van bloem, water en gist. Maar wat mij aansprak in dit recept van Isabel Boerdam is het gebruik van havermout in plaats van bloem. In combinatie dus met zoete-aardappel. Het klinkt bijna als iets wat je als ontbijt kunt eten. Dat zou ik trouwens geen straf vinden.

Deze alternatieve pizzabodem van zoete aardappel & havermout is echt leuk om eens te proberen. Je kunt het deeg al prima eerder maken en zelfs bakken. Beleg dan op het laatst alleen nog met de toppings. Het is wel handig als de toppings al klaar liggen.

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Zoete aardappelpizza uit de Vega Bijbel

Zoete-aardappelpizza met vijgen en gorgonzola

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews

Omschrijving

Voor 2- 4 personen (je bakt er 2 maar ze zijn vrij machtig)


Ingrediënten

Scale
  • 500 gram zoete aardappel, geschild en in blokjes
  • 100 gram havermout
  • 2 eieren
  • 1 aubergine, in dunne plakken, gegrild in een grillpan
  • 1 rode ui, in ringen,
  • 1 eetlepel balsamicocreme
  • 150 gram gorgonzola, verkruimeld
  • 6 verse vijgen, steeltjes eraf en in plakjes of 1 pakje serranoham voor een niet-vega versie
  • 40 gram rucola
  • olijfolie
  • peper & zout

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor tot 180°C. Kook of stoom de zoete-aardappelblokjes in 15 minuten gaar. Giet af en meng ze in een keukenmachine of staafmixer tot een gladde puree.

2. Schep de zoete-aardappelpuree in de kom en meng de havermout en eieren erdoor. Breng op smaak met zout en peper en verdeel de bodem in 2 porties. Leg ze naast elkaar op een grote bakplaat bekleed met bakpapier. Of bak ze na elkaar als je oven niet ruim genoeg is.  Gebruik de bolle kant van een lepel op het deeg uit te spreiden tot een dunne bodem. 

3. Schuif de bakplaat in de oven en bak de pizzabodems eerst 15 minuten. Draai ze daarna om (de bovenkant wordt dan dus de onderkant) en bak nog 15 minuten. Laat de bodems daarna afkoelen. Je kunt ze tot hier voorbereiden en later afmaken of meteen verder gaan. Laat in dat laatste geval de oven aanstaan. 

4. Grill de aubergineplakken als je dit nog niet hebt gedaan. Bak ook de rode-ui ringen glazig. 

5. Verdeel de aubergine, rode ui en gorgonzola over de voorgebakken pizzabodems. Bak de zoete-aardappelpizza’s nog 15 minuten. Haal uit de oven en snijd doormidden.

6. Garneer met verse vijgen (als die in het seizoen zijn) of serranoham, rucola en nog wat balsamicocreme. (je kunt in plaats van balsamicocreme ook een eetlepel balsamicoazijn mee laten karameliseren met de uien zoals in het originele recept) 

Verdeel de pizza’s over de borden en serveer direct. 


Notities

Bron: de Vegabijbel van Isabel Boerdam

Zoete-aardappelpizza uit de Vega Bijbel
Koken uit de Vegabijbel

1 Comment

  1. Dat ziet er heel vrolijk uit! En wat een bijzondere bodem, had mooi geweest voor Koningsdag… Maar ik ga het zeker eens proberen & gewoon zelf eten als een Koning 😉

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.