Omschrijving
Voor 2- 4 personen (je bakt er 2 maar ze zijn vrij machtig)
Ingrediënten
- 500 gram zoete aardappel, geschild en in blokjes
- 100 gram havermout
- 2 eieren
- 1 aubergine, in dunne plakken, gegrild in een grillpan
- 1 rode ui, in ringen,
- 1 eetlepel balsamicocreme
- 150 gram gorgonzola, verkruimeld
- 6 verse vijgen, steeltjes eraf en in plakjes of 1 pakje serranoham voor een niet-vega versie
- 40 gram rucola
- olijfolie
- peper & zout
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor tot 180°C. Kook of stoom de zoete-aardappelblokjes in 15 minuten gaar. Giet af en meng ze in een keukenmachine of staafmixer tot een gladde puree.
2. Schep de zoete-aardappelpuree in de kom en meng de havermout en eieren erdoor. Breng op smaak met zout en peper en verdeel de bodem in 2 porties. Leg ze naast elkaar op een grote bakplaat bekleed met bakpapier. Of bak ze na elkaar als je oven niet ruim genoeg is. Gebruik de bolle kant van een lepel op het deeg uit te spreiden tot een dunne bodem.
3. Schuif de bakplaat in de oven en bak de pizzabodems eerst 15 minuten. Draai ze daarna om (de bovenkant wordt dan dus de onderkant) en bak nog 15 minuten. Laat de bodems daarna afkoelen. Je kunt ze tot hier voorbereiden en later afmaken of meteen verder gaan. Laat in dat laatste geval de oven aanstaan.
4. Grill de aubergineplakken als je dit nog niet hebt gedaan. Bak ook de rode-ui ringen glazig.
5. Verdeel de aubergine, rode ui en gorgonzola over de voorgebakken pizzabodems. Bak de zoete-aardappelpizza’s nog 15 minuten. Haal uit de oven en snijd doormidden.
6. Garneer met verse vijgen (als die in het seizoen zijn) of serranoham, rucola en nog wat balsamicocreme. (je kunt in plaats van balsamicocreme ook een eetlepel balsamicoazijn mee laten karameliseren met de uien zoals in het originele recept)
Verdeel de pizza’s over de borden en serveer direct.
Notities
Bron: de Vegabijbel van Isabel Boerdam