
Als je tegen het einde van het courgetteseizoen echt geen zin meer hebt om ze op te eten kun je ze altijd nog inmaken. Op deze manier zijn courgettes ontzettend lang te bewaren. En smaken ze heel bijzonder. Ik maakte deze zoetzuur van courgette pas ergens in oktober vorig jaar. Toen ik in april voor de eerste keer een pot opentrok was ik aangenaam verrast door de heerlijke smaak. Dit had ik veel eerder moeten doen!
Even leek het erop dat ik het recept kwijt was. Maar goed naar de ingrediënten kijken en daarop googlen kwam ik al snel weer uit bij verschillende sites waarop ik deze zoetzuur van courgette had gevonden. Kort daarna vond ik zelfs mijn slordig neergekrabbelde aantekeningen weer terug. Uiteindelijk heb ik het recept van Gea’s blog ‘Koekje van eigen deeg’ aangehouden. Een blog die niet meer heel actief wordt bijgehouden, maar waar wel nog steeds een hoop lekkere recepten op te vinden zijn.
Waar je zoetzuur van courgette bij eet? De eerste keer dat ik het at was met boreka’s die ik die ochtend mee het vliegtuig in had genomen vanuit Israël. Samen met wat sambal en een gekookt eitje. In Israel wordt sowieso veel zoetzuur gegeten. Het smaakt ook erg lekker bij nasi goreng en zelf eet ik het ook graag op een broodje martino.
Zoals bij alle recepten waarbij je groenten of fruit inmaakt, geldt ook hier dat het belangrijk is dat je potten schoon zijn. Ik stoom ze altijd even 10 minuten in mijn stoomoven. Gebruik voor dit recept weckpotten met een schroefdeksel. Lege mayonaisepotten zijn hier bijvoorbeeld ideaal voor.
Zoetzuur van courgette
Voor 2 grote potten met schroefdeksel (gesteriliseerd)
Ingrediënten
- 1 kilo courgette (schoongemaakt gewicht)
- 2 grote uien
- 3 eetlepels zout
- 1/2 liter (natuur)azijn
- 300 gram kristalsuiker
- 3 theelepels mosterdzaad
- 2 theelepels kurkuma/geelwortel
- 1 theelepel dille- of venkelzaad
- laurierblaadjes
- jeneverbessen
Bereidingswijze
1. Was de courgettes en snijd het kontje en de kroon eraf. Snijd ze in de lengte door en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes van niet meer dan een centimeter dik.
2. Maak de uien schoon en snijd ze in dunne ringen. Meng de courgettes met de uien in een grote kom en strooi het zout erover. Hussel het geheel nog eens goed door en laat dit enkele uren staan.
3. Schep de groenten in een vergiet, spoel ze goed af met koud water en laat het uitlekken.
4. Breng in een grote pan de azijn, suiker, mosterdzaad, kurkuma en dillezaad aan de kook. Laat dit enkele minuten koken tot de suiker is opgelost. Voeg nu de groenten toe. Breng alles weer aan de kook en laat het ongeveer twee minuten koken.
5. Doe onder in de schone weckpotten 1 laurierblaadje en 3 jeneverbessen, daarna de groenten, vul de potten tot de rand met het hele kookvocht en draai vervolgens de deksels op de potten. Zet de potten ondersteboven en laat ze 5 minuten afkoelen. Draai de potten weer om en laat ze verder afkoelen.
Laat het zoetzuur minstens een week, maar liever drie weken, intrekken voor je hem openmaakt.
Je kunt het zoetzuur van courgette makkelijk een jaar, op een donkere plaats buiten de koelkast, bewaren. Eenmaal open is hij nog wel even houdbaar in de koelkast.
Ook een superlekker recept is dat van Renate voor courgette in zoetzuur. Zij schaaft de courgette in dunne plakken.
Afdrukken
Zoetzuur van courgette
Omschrijving
Voor 2 grote potten (met schroefdeksel)
Ingrediënten
- 1 kilo courgette (schoongemaakt gewicht)
- 2 grote uien
- 3 eetlepels zout
- 1/2 liter (natuur)azijn
- 300 gram kristalsuiker
- 3 theelepels mosterdzaad
- 2 theelepels kurkuma/geelwortel
- 1 theelepel dille- of venkelzaad
- laurierblaadjes
- jeneverbessen
Bereidingswijze
1. Was de courgettes en snijd het kontje en de kroon eraf. Snijd ze in de lengte door en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes van niet meer dan een centimeter dik.
2. Maak de uien schoon en snijd ze in dunne ringen. Meng de courgettes met de uien in een grote kom en strooi het zout erover. Hussel het geheel nog eens goed door en laat dit enkele uren staan.
3. Schep de groenten in een vergiet, spoel ze goed af met koud water en laat het uitlekken.
4. Breng in een grote pan de azijn, suiker, mosterdzaad, kurkuma en dillezaad aan de kook. Laat dit enkele minuten koken tot de suiker is opgelost. Voeg nu de groenten toe. Breng alles weer aan de kook en laat het ongeveer twee minuten koken.
5. Doe onder in de schone weckpotten 1 laurierblaadje en 3 jeneverbessen, daarna de groenten, vul de potten tot de rand met het hele kookvocht en draai vervolgens de deksels op de potten. Zet de potten ondersteboven en laat ze 5 minuten afkoelen. Draai de potten weer om en laat ze verder afkoelen.
Laat het zoetzuur minstens een week, maar liever drie weken, intrekken voor je hem openmaakt.
Notities
Je kunt het zoetzuur van courgette makkelijk een jaar, op een donkere plaats buiten de koelkast, bewaren. Eenmaal open is hij nog wel even houdbaar in de koelkast.



Ik heb eenderde van de suiker gedaan, nog aan de zoete kant. Verder goed recept, dank je
Graag gedaan 🙂 Waar heb je het bij geserveerd? Nasi?