Omschrijving
Voor 2 grote potten (met schroefdeksel)
Ingrediënten
- 1 kilo courgette (schoongemaakt gewicht)
- 2 grote uien
- 3 eetlepels zout
- 1/2 liter (natuur)azijn
- 300 gram kristalsuiker
- 3 theelepels mosterdzaad
- 2 theelepels kurkuma/geelwortel
- 1 theelepel dille- of venkelzaad
- laurierblaadjes
- jeneverbessen
Bereidingswijze
1. Was de courgettes en snijd het kontje en de kroon eraf. Snijd ze in de lengte door en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes van niet meer dan een centimeter dik.
2. Maak de uien schoon en snijd ze in dunne ringen. Meng de courgettes met de uien in een grote kom en strooi het zout erover. Hussel het geheel nog eens goed door en laat dit enkele uren staan.
3. Schep de groenten in een vergiet, spoel ze goed af met koud water en laat het uitlekken.
4. Breng in een grote pan de azijn, suiker, mosterdzaad, kurkuma en dillezaad aan de kook. Laat dit enkele minuten koken tot de suiker is opgelost. Voeg nu de groenten toe. Breng alles weer aan de kook en laat het ongeveer twee minuten koken.
5. Doe onder in de schone weckpotten 1 laurierblaadje en 3 jeneverbessen, daarna de groenten, vul de potten tot de rand met het hele kookvocht en draai vervolgens de deksels op de potten. Zet de potten ondersteboven en laat ze 5 minuten afkoelen. Draai de potten weer om en laat ze verder afkoelen.
Laat het zoetzuur minstens een week, maar liever drie weken, intrekken voor je hem openmaakt.
Notities
Je kunt het zoetzuur van courgette makkelijk een jaar, op een donkere plaats buiten de koelkast, bewaren. Eenmaal open is hij nog wel even houdbaar in de koelkast.