
Deze zomerse trifle met rabarber, avocado en hangop is het derde, en helaas meteen het laatste, recept dat ik mocht koken naar recept van Edwin Kats. In het kader van de hele coronacrisis bedacht VisitBrabant dat het een leuk idee zou zijn om Brabantse topchefs – Edwin in dit geval – en Brabantse foodies – yes, that’s me- recepten te laten koken met producten uit de Brabantse Boerschappen box.
Edwin bedacht de recepten en ik mocht de uitdaging aangaan om ze thuis na te maken. Van alle recepten (eerder maakte ik al een voorgerecht en een hoofdgerecht) is deze zomerse trifle het meest spectaculair om te zien en ook meteen het meeste werk om te maken. Niet moeilijk hoor, maar Edwin maakt maar liefst 15 (!) laagjes. Je moet dus wat meer handelingen verrichten en meer pannen vies maken.
Overigens zag ik op Edwin’s foto van het gerecht dat hij het in een veel breder glaasje maakt en de laagjes een stuk dunner zijn. Het is een friszuur dessert want er zit helemaal geen suiker in. Het enige zoete dat je proeft is afkomstig van de honing en de aardbeien.
Het meest verrassende element aan dit recept is natuurlijk de toevoeging van avocado! Een bijzondere combinatie die ik zelf niet had kunnen bedenken. Durf jij het aan?
Afdrukken
Zomerse trifle met rabarber, avocado en hangop
Omschrijving
Friszuur dessert voor 4 personen
Ingrediënten
- 5 stengels rabarber, Oppers Middelbeers
- scheut appelsap, Boerschappen
- honing van de bijenboerderij, Strijbeek
- 1 avocado
- 1 limoen
- handje walnoten
- 10 gram witte wijnazijn
- 10 gram honing
- 8 kleine stroopwafels of 2 grote, in stukjes gesneden
- 400 gram hangop van Qarc in Bladel
- citroenmelisse of verveine
- 8 aardbeien, in kleine blokjes
- geraspte pure chocolade
Bereidingswijze
1. De rabarber schillen en 1 deel in julienne snijden (kleine,dunne reepjes), deze blancheren in wat appelsap, hierna het sap tot siroop inkoken. Dit is je appelsiroop.
2. Het restant van de rabarber in stukjes snijden en met een flinke scheut appelsap en 2 eetlepels honing tot compote koken. Dit duurt ongeveer 10 – 15 minuten.
3. Pureer de avocado met wat sap en geraspte schil van een verse limoen. Dit is je guacamole.
4. Rooster de walnoten in wat hete olie. Kook 10 gram witte wijnazijn in met 10 gram honing en maak dit aan met de walnoten. (of doe net als ik en kook de azijn en honing even met de walnoten mee)
5. Maak de hangop aan met in dunne reepjes gesneden citroenmelisse of verveine
6. Bouw de zomerse trifle op in de volgende laagjes; rabarber compote, hangop, walnoot, stroopwafel, aardbei, geraspte pure chocolade, guacamole, rabarber compote, hangop, walnoot, stroopwafel, aardbei, geraspte pure chocolade, rabarber reepjes en de appel siroop, garneren met een klein takje citroenmelisse.
Disclaimer: voor dit recept maakte ik gebruik van Brabantse producten uit de Boerschappen box die ik kreeg van VisitBrabant. Receptuur: Edwin Kats van restaurant Noble.

Geef als eerste een reactie