
Nou vooruit dan… Normaal deel ik recepten pas op de website als ik ze helemaal precies heb uitgewerkt en gefotografeerd. Maar nadat ik de foto’s van de zucchini slice in mijn Instagram stories voorbij liet komen kreeg ik meteen verschillende vragen naar het recept. Gelukkig kun je met deze Australische courgette plaattaart alle kanten op en komt het niet zo heel nauw. Daarom hieronder – bij benadering – de uitwerking zoals ik hem afgelopen week maakte.
Nog nooit van zucchini slice gehoord? Dat zou zomaar kunnen. Het is een populair gerecht in Australië, waar het vaak wordt meegegeven in de lunchtrommel van kinderen. Maar vergis je niet; zucchini slice is zeker niet alleen voor kinderen. Al is het wel een mooie manier om ze ongemerkt veel groenten binnen te laten krijgen.
Tijdens onze reis door Australie in 2014 heb ik de zucchini slice helemaal gemist. Maar twee jaar geleden zag ik hem voorbij komen als Deegloze plaattaart met courgette en wortel bij MetzKooktOver. Sindsdien heeft hij al verschillende keren hier op tafel gestaan. Het is namelijk een ideaal recept om meteen veel courgette in te verwerken. En iedereen met courgetteplanten in zijn of haar tuin weet dat je van dit soort recepten nooit genoeg kunt hebben 😉
Australische plaattaart met courgette
Zucchini slice dus. Een gerecht wat in de basis bestaat uit geraspte courgette, ui, bacon, eieren, kaas en bloem. In veel Australische gerechten worden deze ingrediënten rauw door elkaar gemengd. Zelf vind ik het lekker om de bacon – of in mijn geval restjes buikspek van de BBQ – en de ui even aan te bakken. Naast gele en groene courgette gebruik ik ook altijd nog wat wortel voor de kleur. En varieer ik graag met verschillende soorten kaas. Mijn laatste variatie was met een combinatie van geitenkaas en belegen kaas.
Maar nogmaals; het komt niet zo heel erg nauw. Ik bak mijn zucchini slice als een platte plaattaart altijd in deze lage bakvorm. Maar heb je niet zo’n vorm dan kun je ook een rechthoekige ovenschaal gebruiken. Je zult hem dan wellicht wel iets langer moeten bakken tot hij gaar is. Tot de bovenkant iets gebruind en een satéprikker er droog uit komt.
Zucchini slice als BBQ bijgerecht bomvol groenten
Ik vind zucchini slice dus echt ideaal als bijgerecht bij eigenlijk alles wat er van de BBQ af komt. Omdat je er meteen een hele plaat van maakt is het ook heel geschikt om te maken voor een BBQ feestje. En je hebt ook meteen een fijn groentegerecht aan je BBQ toegevoegd. BBQ favorieten in huize Worstenbrood & Wijn om dit courgettebaksel bij te serveren:
- Beenhammetje van de BBQ
- Buikspek van de BBQ ( a la Momofuku)
- Spareribs van de BBQ
- Oosterse & Perzische kippenvleugeltjes van de BBQ
Genoeg gekletst. Ga jij hem maken? Ik vind het super leuk als je onder het recept een berichtje voor me achterlaat!
Afdrukken
Zucchini slice; courgette plaattaart
- Methode: Oven
- Keuken: Australie
Ingrediënten
- 3 courgettes, gele en groene (ongeveer 1 kilo)
- 2 wortels (ongeveer 150 gram)
- 1 ui, gesnipperd
- 1 prei, gewassen en fijngesneden
- 150 gram ontbijtspek, in stukjes gesneden (ik gebruikte restjes buikspek)
- 100 gram geitenkaas, verkruimeld
- 50 gram belegen kaas, geraspt
- 6 eieren
- 150 gram zelfrijzend bakmeel
- 1/2 theelepel zout
- 1 theelepel chilivlokken
Extra nodig:
- grote mengkom
- bakvorm met opstaande rand of een brownievorm. Mijn vorm is 40 x 28cm; dan krijg je een platte courgette plaattaart. Is je vorm kleiner, dan wordt de zucchini slice wat dikker. Laat de taart dan iets langer in de oven.
- 1 vel bakpapier
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg een vel bakpapier in de vorm en vet het bakpapier in.
2. Verhit een koekenpan op halfhoog vuur en bak hierin de spekjes tot het vet vrij komt. Voeg vervolgens de ui en prei toe en bak nog even mee.
3. Halveer de courgettes over de lengte en schraap de zaadlijsten eruit met een lepel. Anders wordt je plaattaart veel te nat. Rasp de courgettes. Schil de wortels en rasp die ook.
4. Neem nu een grote kom en roer de geraspte courgette en wortel, het zelfrijzend bakmeel, zout, chilivlokken, geitenkaas, geraspte kaas en het gebakken spek-ui mengsel goed door elkaar.
5. Klop de eieren en roer door het courgettemengsel. Stort het mengsel op de met bakpapier beklede bakplaat en zet in de oven.
Bak ongeveer 45 minuten in de oven. De bovenkant moet goudbruin zijn.
Op zoek naar meer lekkere courgetterecepten? Ik heb ze allemaal voor je verzameld in deze courgette monsterblog 🙂


Geef als eerste een reactie